NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE

S pranjem avtomobila doma lahko uničite zaščitni lak

Mare Koren
6. 2. 2022, 21.06
Deli članek:

Slabo vreme, mokre ceste, sol in druga umazanija od nas zahtevajo, da vozilo v zimskem času peremo nekoliko pogosteje. Nekateri perejo doma, drugi v avtopralnicah. Kaj je boljše za vaš avto?

Dreamstime
Najprej z avta izperite trdovratno umazanijo.

Številni se zavzemajo za pranje svojega jeklenega konjička na domačen dovozu, saj menijo, da je čiščenje z domačo gobo in hišnim tlačnim čistilnikom veliko uspešnejše od tistega, ki si ga lahko privoščimo v avtopralnici. Spet tretji verjamejo, da so krtače v avtomatskih avtopralnicah pregrobe do laka. Kaj je res?

Ročno pranje ali pralnica?

V samopostrežni avtopralnici pranje avtomobila prilagodite stopnji umazanosti avtomobila z različnimi programi. Dolžino pranja določite s številom žetonov, ki jih uporabite. 

Pri ročnem pranju je treba vso umazanijo najprej dobro sprati s površine avta, preden začnemo uporabljati gobo. Če so na avtomobilu ostala drobna zrna peska, jih s čistilno gobo raznesemo po vsej površini, tako pa nastanejo praske, ki lahko povzročijo rjavenje. V čistilni gobi tudi po temeljitem izpiranju ostane še zmeraj nekaj peska, ki ima podoben učinek kot brusni papir. Na ta način pa lahko že z enim ročnim pranjem uničite desetino površine zaščitnega laka. Drugače je pri samopostrežni ali avtomatski pralnici, kjer voda pod pritiskom odstrani umazanijo z avtomobila brez drgnjenja neposredno na lak.

Napačna čistila

Pri ročnem pranju avtomobila doma največkrat uporabljamo premalo vode in čistilnih sredstev, pravijo strokovnjaki. Še več napak delamo, ko avto čistimo kar z detergentom za pranje posode. Ta lahko zelo hitro poškoduje zaščitni sloj avtomobilskega laka. V avtopralnicah je vroči vodi namreč dodano čistilo v mikroprahu, ki ni agresivno in ne škoduje laku vozila. To je najboljša nega za osebna vozila, saj avto operete brez grobih krtač in agresivnih čistil. Kombinacija voska ter izpiranja z demineralizirano vodo omogoči, da nam vozila po pranju ni treba obrisati, saj kapljice mehke vode kar same zdrsijo s povoskane površine avtomobila.