BAZIČNO ŽITO BREZ GLUTENA

Nekoč je bilo proso hrana revežev, danes je hrana za dolgo življenje

Mare Koren
5. 2. 2022, 21.04
Deli članek:

Veste, da so proso pridelovali kot eno izmed prvih živ v Evropi za prehrano ljudi? Prosena kaša je bila vsakdanja jed slovenskih kmetov od srednjega veka dalje. Je edino bazično žito brez glutena, zato ne povzroča zakisanosti telesa.

PROFIMEDIA
Proso lahko uporabite tudi namesto riža ali krompirja kot osnovno jed in pripravite jedi, podobne rižoti oziroma krompirjevim jedem, ki so jim dodane še druge sestavine.

Ne veste, kaj bi danes vrgli v lonec? Kdaj ste si nazadnje privoščili proseno kašo? Še vedno precej spregledano žito je izjemno zdravo. Proso je primerno tudi za alkalno dieto, saj je v primerjavi z drugimi žiti njegov pH bazičen in ne povzroča zakisanosti telesa. Ker ne vsebuje glutena, je primeren tudi za ljudi s celiakijo oziroma za tiste, ki so intolerantni na gluten ali se mu iz drugih razlogov izogibajo.

Boljša prebava, lažje premagovanje stresa

Pripravite zavitke iz zeljnih ali ohrovtovih listov, ki jih napolnite z mešanico kuhanega prosa in zelenjave ter posujte s sirom in nežno zapecite. 

Uživanje prosa pripomore k boljšemu in daljšemu življenju. Dokaz za to so ljudje, ki živijo v dolini Hunza in uživajo proso vsak dan, med njimi je tudi ogromno stoletnikov. Med najizrazitejše pozitivne učinke uživanja prosa spada boljša prebava, saj deluje kot prebiotik. To je živilo, ki predstavlja hrano za probiotike oziroma koristne bakterije v našem črevesju. Poleg tega vsebuje triptofan, ki je nujen za tvorbo serotonina, zato pomaga pri izboljšanju razpoloženja in naravnem premagovanju stresa.

Ublaži bolečine v mišicah

Raziskave so pokazale, da proso zmanjša tveganje za astmo pri otrocih. Magnezij, s katerim je bogato, pa je potreben za zdravo delovanje srca, blaženje bolečin in krčev v mišicah, za odpravo težav z nespečnostjo ter preprečevanje migren. Naj omenimo še vitamin B3, ki prispeva k zniževanju ravni škodljivega holesterola ter količine trigliceridov. Proso je tudi odličen vir antioksidantov, ki nas ščitijo pred oksidativnim stresom. Ker vsebuje veliko beljakovin,  je koristno tudi v prehrani vegetarijancev in veganov. Dokazano pa pripomore k lepši koži in lasem.