RAZSTRUPLJA IN POMAGA HUJŠATI

Alkoholnega mačka so včasih zdravili z zeleno

Mare Koren
5. 2. 2022, 13.58
Deli članek:

Kdaj ste si zeleno nazadnje privoščili surovo, v pireju ali kako drugače pripravljeno kot pa dodano zgolj nedeljskih juhi? Zelena je kraljica razstrupljanja, zmanjšuje vnetja in je dobrodošla v času prehladnih obolenj.

Dreamstime
Zelena in korenje sta lahko zdrav prigrizek, ki koristi pri hujšanju.

Zelena spada med tisto vrsto zelenjave, ki jo lahko uživamo v celoti, se pravi od listov do gomolja. Dobro je, da že na začetku odpravimo dilemo. Obstajajo tri vrste zelene, in sicer gomoljna, ki je pri nas tudi najbolj razširjena, stebelna ali belušna in listna.

Bogastvo vitaminov in mineralnih snovi

V listih zelenjave najdemo precej vitamina C in A ter magnezija, medtem ko v gomolju poleg povečanih količin vitamina C tudi vitamina B1, B2, eterična olja in mineralne snovi, med katerimi prevladujejo predvsem kalcij, kalij in železo. V zeleni pa najdemo tudi veliko topnih vlaknin, predvsem v gomolju, ki skrbijo za zdravo črevesno floro ter zmanjšujejo izločanje solne kisline v želodcu.

Sokovi, prigrizki, namazi ...

Zelena blagodejno deluje na našo prebavo. Vsebuje malo kalorij, a obilo netopnih vlaknin. Deluje tudi kot blag diuretik in čisti naše telo ter ga razstruplja. poudarek: Najbolje bo, če boste zeleno uživali presno, dodano soku ali kot zdrav prigrizek. 

Če se soočate s težavo, kako jo pripraviti, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov. Če imate radi vonj sveže zelene, potem boste zagotovo uživali tudi v zelenem soku, ki ga je najlažje pripraviti v sokovniku. Zmeraj uživajte res svežega, tako boste zaužili številne vitamine in minerale. Ker pa je okus zelene vseeno nekoliko močan, vam svetujemo, da sok pripravite v kombinaciji z jabolkom ali banano, korenčkom in špinačo. Možnosti je seveda veliko, sami pa ugotovite, katera kombinacija vam je najljubša. Stebelno zeleno lahko pripravite v obliki zelenjavnih prigrizkov. Če želite shujšati, stebelca narežite na palčke in jih pomešajte s korenčkom. Lahko jo uporabljate tudi kot nadomestek kruha ali grisinov. Pripravite tudi zdrave pomake, kot so humus, pomake iz kisle smetane, guacamole in podobno. Gomolje uporabimo pri pripravi kremnih zelenjavnih juh, lahko pa jih iz juh tudi odberemo in iz njih pripravimo zelenjavni pire. Rezine svežega gomolja lahko tudi podušimo ali popečemo in jih ponudimo kot zelenjavno prilogo. Liste pa uporabimo predvsem kot začimbo, s katerimi oplemenitimo okus, bistrih in kremnih juh, solat in prilog, ki jih postrežemo k mesu.