ZIMSKO VRTNARJENJE

V februarju lahko začnemo z delom v domačem sadovnjaku

Mare Koren
4. 2. 2022, 21.34
Deli članek:

Februar je v letu navadno tako spremenljiv mesec kot april, v katerem ne vemo, ali nas bo čakalo sončno ali deževno vreme. Obstaja nekaj vrtnin, ki jih lahko na gredice posejemo in posadimo ta mesec.

Dreamstime
Februar je mesec, v katerem se lahko lotimo priprave cepičev.

Za cepiče izberemo enoletne poganjke, dolžine približno 20 centimetrov in debeline svinčnika. Skladiščimo jih zavite v folijo v hladnem prostoru in vlažni mivki ali v spodnjem predalu hladilnika. 

Če bomo že v tem mesecu kaj sadili na vrtu, je odvisno tudi od tega, kje živimo. Če bodo tla že »popustila« in bodo vrtna tla kopna, nezmrznjena in ne premokra, bomo lahko poskrbeli za prve posevke. Podobno je tudi v sadovnjaku in okrasnem vrtu, kjer lahko že opisane razmere izkoristimo tudi za sajenje drevja in grmičevja. Seveda si pretoplega konca zime še ne želimo, saj lahko to vodi na poznejše ohladitve v pomladi, ko bo drevje že brstelo in ga bo prizadela pozeba.

Začnimo v sadovnjaku

V sadovnjaku je v mesecu februarju sicer še precej mirno, kar je seveda prav. Na vremensko dogajanje ne moremo preveč vplivati, lahko pa, če bo februar pretopel in preveč sončen, upočasnimo prebujanje rastlin in pretakanje sokov. To naredimo z beljenjem drevesnih debel z apnenim beležem. Nikar se še ne lotite zgodnjega obrezovanja, saj tudi zgodnja rez spodbuja zgodnejše odganjanje, lahko pa pride celo še do pozebe, če bi se temperature spustile močno pod ničlo. Konec meseca se lahko lotimo reza trte in kivijev. Nič pa ne bo narobe, če bomo to naredili v začetku marca. Takrat režemo predvsem mlado trto in kivije, ki so še občutljivi na mraz.

Pripravimo cepiče

V februarju sadno drevje še miruje. A kljub vsemu lahko iz njih narežemo cepiče, s katerimi bomo cepili spomladi v času brstenja dreves. Izberemo dolge dele enoletnih poganjkov, debeline svinčnika in dolžine 20 centimetrov, z vidnimi brsti. Pri tem pazimo, da brsti niso že preveč napeti. Do brsti in do konca marca poganjke shranimo, najbolje na hladno mesto, v vlažno mivko. Lahko pa jih zavijemo v aluminijasto folijo in jih shranimo v spodnjem predalu hladilnika.

Ne pozabimo na ribez, bezeg, jagode goji …

V februarju se lahko posvetimo tudi grmičastemu sadju. Ribez, tako črn kot rdeč, lahko pripravimo za razmnoževanje iz lesenih potaknjencev. Pri tem uporabimo predvsem enoletne poganjke, ki jih odberemo v februarju. To storimo tudi s poganjki jagod goji, bezgom in aronijo, ki jih želimo razsaditi. Cepiče zadnjih skladiščimo do aprila, ko jih bomo potaknili v zemljo in se temperature več ne bodo spustile pod ničlo.