KAKO POGOSTO JIH OPERETE?

Z zamrzovanjem vzglavnika uspešno pobijete vse pršice

Mare Koren
5. 2. 2022, 16.59
Deli članek:

Kdaj ste nazadnje oprali in poskrbeli za higieno svojega vzglavnika? Veste, da so polni odmrle kože, odpadlih las in pršic? Zato jih je treba pravilno vzdrževati in najbolje zamenjati vsaka tri leta.

Dreamstime
Pri vzglavnikih, ki jih ne morete oprati, redno operite prevleko.

Če pomislimo, da v postelji preživimo skoraj tretjino življenja, je še kako pomembno, da je naš spanec dober in zdrav. Prav takšno mora biti tudi okolje, v katerem spimo. Zato je skrb za dobro higieno ležišča, ki se začne pri vzmetnici in konča pri vzglavniku, še kako pomembna. A ni dovolj, da enkrat na teden preoblečemo zgolj posteljnino. Tokrat o vzglavnikih.

Vzglavnike operite vsake tri mesece

Tako odejo kot vzglavnik vsako jutro dobro pretresite in prezračite. Občasno posteljnino obesite na stojalo in dajte na zrak. 

Vzglavniki so sicer delikaten kos, ki ga, odvisno od njegove velikosti, včasih ne moremo stlačiti v pralni stroj. Veliko je odvisno tudi od polnila. Zato najprej dobro preberite navodila za nego in vzdrževanje, ki so navedena na etiketi. Vzglavnike, ki so iz bombaža in mikrovlaken, lahko operemo v pralnem stroju. Priporočljivo je, da jih operemo vsake tri mesece pri temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija. Pri pranju ne uporabljajte večjih količin praška, namesto mehčalca pa dodajte kis, ki bo uničil bakterije. Brez skrbi, vonj se ne bo obdržal. Kako ga posušiti? Če imate sušilni stroj, lahko vzglavnik posušite v njem, sicer ga ob toplem in sončnem vremenu posušite na soncu, a poskrbite, da se povsem posuši.

Dreamstime
Vzglavnike bi morali zamenjati vsaka tri leta.

Nad pršice z zamrzovanjem

Odličen trik, ki je priročen predvsem za alergike pa tudi tiste, ki se želijo izogniti pršicam oziroma zmanjšati njihovo število. Kaj torej storiti? Vzglavnik dajte v vrečko in vsaj za šest v zamrzovalno skrinjo. Tako se boste znebili vseh pršic. A ne pozabite, da so pršice tudi v vaši odeji in posteljnem vložku, zato trik izvajajte vsaj enkrat na mesec. Tja naj občasno romajo tudi odeje in plišaste igrače. Trik zagotovo poznajo tisti, ki imajo alergijo na pršice.

Kako je z vzglavniki iz pene in lateksa

Tako eni kot drugi niso primerni niti za strojno niti ročno pranje. Pri takšnih vzglavnikih je treba skrbeti za higieno prevleke, ki jo operite vsaj enkrat na mesec. Če vzglavnika ne morete oprati doma, ga vsaj enkrat na tri mesece zaupajte kemični čistilnici.