Vatikan

Papež Frančišek spregovoril o "rani človeštva"

STA
6. 2. 2022, 21.27
Posodobljeno: 6. 2. 2022, 21.31
Deli članek:

Papež Frančišek je danes na Trgu sv. Petra v Vatikanu nagovoril romarje in turiste ter se dotaknil vedno pereče teme nasilja nad ženskami.

Profimedia
Papež Frančišek med današnjim nagovorom.

Tudi katoliške redovnice v Rimu pomagajo v boju proti trgovini z ženskami. Leta 2016 je Frančišek obiskal varno hišo v Rimu, kjer dobrodelna organizacija ščiti ženske, ki so jih osvobodili zvodnikov.

Predvsem je papež Frančišek danes obsodil obrezovanje žensk ter trgovino z ženskami in otroki z namenom prostitucije. "Ta praksa, ki je na žalost pogosta v različnih delih sveta, ponižuje dostojanstvo žensk in resno napada njihovo fizično integriteto," je dejal Frančišek ob mednarodnem dnevu ničelne tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov. Poudaril je, dase praksa pogosto izvaja v pogojih, ki ogrožajo zdravje deklet.

Po podatkih Združenih narodov je ta praksa skoncentrirana v približno 30 afriških in bližnjevzhodnih državah, prisotna pa tudi med migranti s teh območij po vsem svetu. Ocenjujejo, da je letos zaradi pohabljanja genitalij ogroženih več kot štiri milijone deklet.

Papež je pozval tudi k večjemu prizadevanju za preprečevanje trgovine z ljudmi, zlasti z ženskami in otroki za namene prostitucije. "To je globoka rana, ki jo je zadalo sramotno iskanje dobička brez kakršnega koli spoštovanja do človeka," je dejal v luči torkovega mednarodnega dneva molitve in ozaveščanja o boju proti trgovini z ljudmi. "Na ulicah vidimo toliko deklet, ki niso svobodna. So sužnje trgovcev, ki jih silijo v delo in jih tepejo, če se ne vrnejo z denarjem," je opozoril papež.

Frančišek je tako obrezovanje žensk kot trgovino z ljudmi označil za "rani človeštva" in pozval voditelje, naj "odločno ustavijo izkoriščanje in ponižujoče prakse, ki prizadenejo predvsem ženske in dekleta".