Tri faze

Objavili podrobnosti glede obveznega cepljenja: izjeme so številne, kaznovanje zapleteno

S.R.
6. 2. 2022, 20.37
Posodobljeno: 6. 2. 2022, 21.32
Deli članek:

V Avstriji od včeraj velja zakon o obveznem cepljenju, s tem je Avstrija postala prva država članica EU, ki se je odločila za ta korak in ga tudi izvedla.

Profimedia
Druga faza se bo začela 16. marca, ko bodo začele padati tudi prve kazni.

Trenutno se sicer nahajajo v prehodni fazi, obvezno cepljenje pa velja za vse starejše od 18 let, ki imajo tam stalno ali začasno prebivališče. Necepljenim grozi finančna kazen do 3600 evrov, a glede na današnje poročanje avstrijskih medijev obstaja tudi veliko izjem. Obvezno cepljenje bo predvidoma veljalo do 31. januarja 2024.

Tisti, ki so že prejeli poživitveni odmerek, so svojo obveznost že izpolnili. Prav tako se ne bo treba cepiti prebolevnikom, ki so že prejeli dva odmerka cepiva, a le, če so prvi odmerek prejeli največ 180 dni po pozitivnem testu in drugi odmerek največ 65 dni po prvem. V primeru poživitvenega odmerka se posamezniku ta odmeri največ 190 dni po drugem odmerku.

Izjeme

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je med izjeme uvrstilo nosečnice in tiste, ki bi jim cepljenje lahko predstavljalo zdravstveno tveganje, kot so denimo posamezniki, alergični na posamezne učinkovine, in posamezniki z določenimi avtoimunimi boleznimi. Izjema so tudi osebe s hudim akutnim vročinskim stanjem ali akutno okužbo ter osebe, ki so v preteklosti že doživele hude stranske učinke cepljenja. Izvzeti so še bolniki, ki so prestali presaditev organov, kostnega mozga ali krvotovrnih matičnih celic, pri katerih se ne pričakuje ustrezen imunski odziv. V skupino izjem spadajo tudi bolniki z rakom, ki so v zadnjih šestih mesecih prestali zdravljenje s kemoterapijo, obsevanjem ali biološkimi zdravili, ali pa trpijo za metastatskim rakom, torej rakom neznanega izvora. Med izjeme so všteti tudi nekateri drugi bolniki s hujšo boleznijo, ki se soočajo s podobnimi težavami imunskega sistema.
Izjemo od obveznega cepljenja lahko odobri le strokovnjak s področja javnega zdravja, epidemiolog ali ustrezna klinika, ambulanta ali zdravstveni dom, v kateri se zdravi posamezni bolnik.

Tri faze

Prva, tako imenovana prehodna faza, ko se kazni ne bodo izrekale, bo trajala do sredine marca, od 16. marca naprej, ko se začne druga faza, pa bodo necepljeni deležni finančne kazni. Višina bo odvisna od postopka. Če bo šlo za tako imenovan hitri postopek, bo kazen znašala do 600 evrov. Oseba bo tako prejela »le« globo. Pristojni pa lahko namesto hitrega postopka zoper osebo uvedejo tudi tako imenovan »predpisan« postopek, kjer pa kršitelju grozi kazen do 3600. Ta se zoper osebe, ki globe, izdane po hitrem postopku, ne plačajo ali se na postopek pritožijo, uvede avtomatično. Kot še poročajo avstrijski mediji, bodo denimo tisti, ki med naključno policijsko kontrolo ne bodo predložili potrdila o cepljenju, prijavljeni lokalnemu upravnemu organu. Če oseba nato potrdila ne bo predložila niti upravnemu organu, bo sledil hitri postopek z globo. Posamezniku se na koledarsko leto lahko izreče največ štiri kazni.

Ministrstvo za zdravje je uvedlo tudi tretjo fazo uvedbe obveznega cepljenja, ko bodo cepilni status ugotavljali na podlagi avtomatiziranega iskanja in primerjave podatkov. Datuma začetka te tretje faze zaenkrat še niso določili.