Kdo bi zmagal?

Golob bi na volitvah krepko za seboj pustil tudi Janšo, kaže raziskava

S.R.
6. 2. 2022, 19.10
Posodobljeno: 6. 2. 2022, 19.16
Deli članek:

Anketiranci so odgovarjali na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile volitve jutri.

Bobo
Janševa SDS je dobila novega političnega nasprotnika, ki si ga je ustvarila sama.

Izsledki javnomnenjske raziskave, ki jo je za RTV Slovenija med 31. januarjem in 3. februarjem letos opravila Mediana, kažejo, da bi na prihajajočih aprilskih parlamentarnih volitvah krepko zmagala stranka Roberta Goloba Gibanje Svoboda, za nezanemarljiv delež volivcev bi za seboj pustila tudi stranko SDS, ki jo že krepko več kot četrt stoletja vodi trenutni predsednik vlade Janez Janša

Med strankami, ki so že napovedale udeležbo na volitvah, bi stranka Gibanje Svoboda prejela 20,2 odstotka glasov. S 15 odstotki bi bila druga SDS, tretja pa s sedmimi odstotki Levica. Sledijo Socialni demokrati s 6,6 odstotka, LMŠ s 5,2 odstotka in NSi s 4,9 odstotka. 4,2 odstotka bi prejela stranka nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec Naša dežela, stranka SAB Alenke Bratušek pa 3,2 odstotka. Preostale stranke bi prejele manj kot tri odstotke glasov.

Če bi na hipotetičnih »jutrišnjih« volitvah sodelovale le trenutne parlamentarne in neparlamentarne stranke, pa bi z 18,5 odstotka volivcev slavila Janševa SDS. Na drugo mesto bi se v tem primeru uvrstila stranka SD, ki bi prejela 9,1 odstotka glasov, sledila pa bi ji Levica z osmimi odstotki. LMŠ bi prejela šest odstotkov, NSi 4,5 odstotka in SAB 3,1 odstotka. Ostale stranke bi v tem primeru prejele manj kot dva odstotka glasov.