Münster

Malo nemško mesto, ki navduši z arhitekturo

K.M.
4. 8. 2021, 08.00
Posodobljeno: 15. 12. 2021, 15.17
Deli članek:

V severozahodni Nemčiji, blizu meje z Nizozemsko, leži univerzitetno mesto Münster, ki je hkrati tudi glavno mesto regije Münsterland. Danes v njem živi nekaj več kot 300 tisoč prebivalcev, od tega je več kot 60 tisoč študentov. Kljub temu da je bil v drugi svetovni vojni stari del mesta uničen v več kot 90 odstotkih, so mu po obnovi vrnili prvotno obliko, ki danes predstavlja odličen kontrast modernemu industrializiranemu delu mesta.

Katja Kaja Mejač
Nekdanje pristanišče je v zadnjih letih doživelo prenovo in postaja središče dogajanja.

Mesto za obzidjem
Stari del mesta, ki je zrastel za obzidjem, je še danes na neki način obdan z njim, le da je kamnito zidano obzidje na njegovem mestu zamenjala prelepa krožna kolesarska in peš pot, kjer tudi v poletnih mesecih najdete senco pod drevesi. Tik ob poti, stran od območja nekdanjega starega mesta, stoji tudi zavarovan prvi nebotičnik v mestu, saj znotraj obzidja hiše niso smele presegati višine cerkve. Zato je zgodovinsko središče tudi polno cerkva, samostojnih hiš in dvorcev, ki navdušujejo s svojo arhitekturo.

KKM
Glavni trg Prinzipalmarkt je bil po drugi svetovni vojni prenovljen po svoji prvotni podobi.

Na glavnem trgu, imenovanem Prinzipalmarkt, lahko uživate ob pogledu na zgodovinske stavbe s slikovitimi pedimenti, pritrjenimi drug na drugega. Danes se tu vrstijo številne razkošne trgovine in dobre kavarne, najbolj pa navdušujeta cerkev svetega Lamberta na severu in mestna hiša na jugu. Med njima je na nasprotni strani trga umeščena še mesta katedrala. 

Münster po eni strani predstavlja moderno mesto, a je hkrati še vedno polno tradicionalne arhitekture in ljudi, ki radi ustvarjajo z lastnimi rokami. V njem pa lahko uživate v pristni in moderni nemški kulinariki.

Pristanišče kot stičišče različnih kultur
Svojo zgodbo govori tudi mestno rečno pristanišče, ki je začelo delovati leta 1899. Danes je prvotna dejavnost pristanišča seveda opuščena, v zadnjih letih pa je zaživelo z novimi zgodbami. Na eni strani lahko ob reki uživate v številnih kavarnah ali obiščete eno izmed butičnih galerij, na nasprotni strani brega pa so v zadnjem letu zrasle številne nove dejavnosti. Od tradicionalne organske pekarne Cibaria, kjer moko večinoma meljejo sami, sestavine za izdelke kupujejo iz okolice 10 kilometrov okoli mesta, ali pa butična sirarna Hafenkäserei, kjer si lahko ogledate postopek pridelave sira in tega okušate v različnih jedeh. Zgodba pa se bo še nadaljevala, na svoj račun bodo kmalu prišli tudi ljubitelji dobrih zabav, saj bo na bregu reke svoje prostore dobil tudi klub Heaven, znan po največjih dance zabavah v Evropi. 

Katja Kaja Mejač
Kolesa soustvarjajo podobo mesta.


Kolesarjenje

Številni prebivalci mesta Münster, tako stalni kot tudi študenti, se po mestu vozijo s kolesi. Odličen podatek o pomenu kolesarske kulture je že ta, da ima mesto z nekaj več kot 300 tisoč prebivalci več kot 500 tisoč koles. Kar se pozna tudi v podobi mesta, saj jo kolesa z različnimi točkami, kolesarskimi stezami in tako imenovanimi garažami za kolesa soustvarjajo. Gre za najpogostejši način transporta po mestu, ki pa ga lahko, ko ga boste obiskali, brez težav raziskujete tudi peš.