62-letnik

Na olimpijskih igrah prvič pred 35 leti, tokrat osvojil dve medalji

B.K./STA
3. 8. 2021, 06.25
Posodobljeno: 3. 8. 2021, 06.28
Deli članek:

Starejša dobitnika medalj sta bila le dva športnika v zgodovini olimpijskih iger.

Reuters
Andrew Hoy

Avstralski jahač Andrew Hoy je z 62 leti postal tretji najstarejši dobitnik olimpijske medalje. V Tokiu je kar dvakrat stopil na zmagovalni oder. Najprej je v disciplini vsestranskost, ki obsega tekmovanja v "cross countryju", dresuri in preskakovanju ovir, osvojil srebro v ekipni konkurenci, nato pa še bron med posamezniki.

Hoy je po šesti osvojeni medalji na olimpijskih igrah dejal: "To je poseben trenutek. Na olimpijskih igrah tekmujemo za medalje, ne zato, da bi na koncu osvojili četrto ali peto mesto."

Hoy je na olimpijskih igrah prvič sodeloval 1984 v Los Angelesu. V svoji zbirki ima tri zlate medalje, dve srebrni in bron.

Reuters
Andrew Hoy

"Ko sem se začel ukvarjati s tem športom, sem bil ponosen, da sem med najmlajšimi tekmovalci. Zdaj me športniki v olimpijski vasi sprašujejo, kaj počnem. A ste trener? Ne, sem športnik," jim odgovarjam.

Najstarejši dobitnik olimpijskega odličja je švedski strelec Oscar Swahn, ki je leta 1920 v Antwerpnu osvojil srebro pri 72 letih, Švicar Louis Noverraz pa je v Mehiki 1968 zasedel drugo mesto v jadranju, ko je bil star 66 let.