Na boj za kolajne bo treba sicer počakati do petka, ko bo na sporedu veliki finale v športnem plezanju, a še prej se je treba tja prebiti skozi kvalifikacije. Svoj olimpijski krst bosta v kvalifikacijah kombinacije v ženski konkurenci, ki vklučuje tri discipline hitrost, balvane in težavnost, danes doživeli športni plezalki Janja Garnbret in Mia Krampl.

Korošica Garnbretova je kot svetovna prvakinja v kombinaciji ter svetovna prvakinja v težavnosti in balvanih glavna favoritinja za zlato kolajno na prizorišču športnega parka Aomi Urban. 

Veliko presenečenje bi bilo, če se 22-letna Garnbretova, vrstnica slovenskega košarkarskega asa Luke Dončića, ne bi uvrstila v finale. Slovenska zvezdnica športnega plezanja je bila prva tekmovalka med dvajseterico, ki si je zagotovila olimpijsko kvoto. To je dosegla kot svetovna prvakinja v disciplini kombinacija na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Japonskem v Hachiojiju. Golničanka Mia Krampl je osvojila drugo slovensko olimpijsko kvoto v dodatnih kvalifikacijah, ki so bile istega leta v Toulousu. Takrat je v slovenskem obračunu za olimpijsko vstopnico premagala Lučko Rakovec.

Na vseh tekmah, na katerih je letos nastopila pred olimpijskimi igrami, je bila Korošica na stopničkah, po katerih je lahko z veliko mero samozavesti odpotovala v Tokio.

Bo uspehe kronala na olimpijskih igrah?

Garnbretova ima že 47 uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu, od tega kar 30 zmag, 17 v težavnosti in 13 v balvanih. Na svetovnih prvenstvih je osvojila šest naslovov svetovne prvakinje, je štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala športnih plezalk, ima en naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanih in tri naslove zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Krona njenih uspehov bi bila zlata olimpijska kolajna.

Veliki finale z bojem najboljše osmerice iz kvalifikacij za kolajne bo sledil v petek z začetkom ob 10.30 po slovenskem času, današnje kvalifikacije pa bodo potekale ob 10. (hitrostno plezanje), 11. (balvansko plezanje) in 14.10 uri (težavnostno plezanje).