Trik z ličili
Starostne pege lahko vedno prekrijemo, če želimo. V pomoč nam bo korektor, predvsem tak, ki je obogaten z olji, ki dodatno vlažijo kožo. 

Starostne pege so gladka področja rjavega pigmenta na telesu. Dobro jih je preprečiti in se hkrati zaščititi pred nastankom kožnega raka z uporabo krem za sončenje in izogibanjem soncu. Ko so starostne pege že prisotne, se jih lahko znebimo na različne načine. Napredek je lahko počasen, a vztrajnost se obrestuje.

Kaj povzroča starostne pege

Kot že rečeno, starostne pege povzroča dolgoletna izpostavljenost ultravijolični svetlobi, ki smo ji izpostavljeni s sončenjem ali uporabo solarija. Pigment v zgornji plasti kože, ki naši koži daje normalno barvo, je imenovan melanin. Ko pride v stik z UV-žarki, ti spodbudijo proizvodnjo melanina, zaradi česar dobimo temnejšo polt. Na ta način koža zaščiti globlje plasti kože pred poškodbami zaradi UV-žarkov. Starostne pege se pojavijo na področjih kože, ki so bila redno in dolgotrajno izpostavljena soncu, saj je tam proizvodnja melanina še posebej visoka.

JABOLČNI KIS
Dreamstime
Zmešajte domač jabolčni kis in sok čebule, da dobite raztopino za odstranjevanje peg.

Naravna pomoč

Belilne kreme vsebujejo dvoodstotno raztopino belilnega sredstva hidrokinona. Za natančno uporabo preberite navodila. Starostne pege lahko pobelite tudi sami z limono. Limonin sok namreč pomaga odluščiti zunanji kožni sloj in odstraniti pege. Pri beljenju pomaga še eno domače belilo, mešanica medu in jogurta, ki ju v enakomernem razmerju (žličko vsakega) zmešamo in nanesemo na kožo za 30 minut, nato pa izperemo z vodo. Pomaga tudi sirotka, zaradi vsebnosti mlečne kisline, ki nežno lušči od sonca poškodovano kožo.

Prikrivanje in preventiva

Starostne pege lahko vedno prekrijemo, če tako želimo. V pomoč nam bo korektor, predvsem tak, ki je obogaten z olji, ki dodatno vlažijo kožo. Najboljše pa bo, če se skrijete pred močnimi sončnimi žarki in se mažete s kremo za sončenje. Najučinkovitejše so tiste, ki vsebujejo cinkov oksid in titanov dioksid. Pokrivajte se s klobukom ali kapo ter kožo ob izpostavljenosti soncu namažite z oljem, ki vsebuje vitamin E. Na nego ne pozabite niti v zimskih mesecih, predvsem v visokogorju in na smučiščih, saj je na večji nadmorski višini učinek sončnih žarkov večji, poleg tega snežna odeja deluje kot zrcalo in se od nje odbija velik del žarkov ter je možnost opeklin toliko večja.

Čebula in kis

Lahko si pripravite posebno raztopino za odstranjevanje starostnih peg. Zmešajte domač jabolčni kis in sok čebule. Čebula vsebuje številne antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale v telesu. Druga sestavina v tem domačem zvarku, jabolčni kis, pa vsebuje alfahidroksi kislino, ki pomaga odstraniti odmrlo kožo in s tem odkriti zdravo kožo pod njo. Mnogi ta pripravek uporabljajo tudi za ohranjanje naravnega sijaja kože. Vzemite svežo čebulo in jo narežite ter nato strite v terilniku, da se izloči sok. Čebulni sok nato dajte v mešalnik in dodajte polovico skodelice jabolčnega kisa. Dobro zmešajte. V mešanico pomočite bombažno palčko za čiščenje ušes in jo nanesite na področja, kjer imate starostne pege. Po uporabi mešanico zaprite v neprodušno posodo, da ne bi oksidirala, in jo hranite v hladilniku. Če je mešanica dobro zaprta, bo čebula ohranila svoje zdravilne snovi, ki pomagajo odstranjevati starostne pege. Naslednji dan vajo ponovite in znova nanesite mešanico na pege. Domač pripravek bo ohranil zdravilne lastnosti približno tri dni, nato pripravite novega. Vztrajajte približno mesec dni in takrat se bodo pojavili prvi rezultati.