Zanimivosti

Naberimo cvetove lučnika In se zavarujmo pred prehladi

Z.F.
1. 8. 2021, 20.42
Deli članek:

Na travnikih, ob gozdnih jasah in cestah lahko vidimo rumene cvetove, ki so nanizani na visokih stožčastih steblih. Lučnik, svečnik ali papeževa sveča je v razmahu cvetenja, zato je čas za nabiranje in sušenje.

Dreamstime
Cvetovi redčijo sluz in pomagajo odpravljati kašelj, listi lajšajo prebavne težave.
Priprava obkladka
Tri žlice posušenih cvetov lučnika namakamo v 300 mililitrih hladne vode pol ure, nato zavremo in odcedimo. Obkladek namočimo v pripravek in ga uporabimo pri celjenju ureznin, razjed in za pomiritev razdražene kože. 

Lučnik precej hitro prepoznamo na travnikih in nasipih, velja pa za zdravilno rastlino že od nekdaj. V Antiki so z lučnikom zdravili kašelj, zunanje rane, zmečkanine, otekline in opekline. Stebla, ki so jih prepojili s smolo, so uporabljali kot bakle. Še danes pa se lučnik v ljudski medicini uporablja kot odlično zdravilo, ki pomaga proti kašlju, pri srčnih obolenjih, povišani telesni temperaturi, za celjenje ran in hitrejšo rast las.

Nabiramo cvetove

Najprej naj razjasnimo, da poznamo dve vrsti lučnika – navadni lučnik in velecvetni lučnik. V zdravilne namene nabiramo cvetove obeh vrst. Obe vrsti sta pogosti tudi na starih vrtovih. V nabranih cvetovih je okoli tri odstotke sluzi, z učinkovinami, imenovanimi iridoidi in saponini, ki prispevajo k zdravilnim učinkom. Cvetovi vsebujejo še fenolne spojine s protibakterijskim učinkom in fenolne kisline. Nabrane cvetove lučnika uporabljamo tako, da iz največ štirih gramov posušenih cvetov pripravimo poparek. Uživanje poparka bo pospešilo izkašljevanje in izločanje sluzi pri produktivnem kašlju. Zaradi vsebnosti sluzi bodo ublažene tudi bolečine zaradi vnete sluznice žrela. Posušene cvetove lučnika lahko dodate mešanicam tako imenovanih prsnih in bronhialnih čajev, nekateri pa pripravljajo tudi vodno-alkoholni izvleček, ki ga dodajajo sirupom za izkašljevanje. Sveži cvetovi nimajo ravno prijetnega vonja in so na otip precej lepljivi. Če želimo ohraniti lepo rumeno barvo, jih moramo posušiti karseda hitro. Posušeni cvetovi nato dišijo po medu in imajo sladek okus. Hranimo jih v zaprtih steklenih kozarcih.

Dreamstime
Iz lučnika lahko pripravite tudi sirup.

Sirup proti kašlju in prehladu

Sirup pripravimo iz svežih cvetov lučnika. Najbolje bo, da cvetove nabiramo vsak dan. Petnajst minut jih pustimo razprostrte, da iz njih zlezejo žuželke, nato pa jih naložimo v steklen kozarec ali steklenico v pet centimetrov debelih, rahlo stisnjenih plasteh. Vsako plast posebej posujemo s sladkorjem tako, da je zgornja plast zmeraj sladkor. Kozarec ali steklenico na vrhu pokrijemo z gazo ali bombažno krpo ter postavimo na sonce. Postopek ponavljamo več dni zaporedoma, dokler kozarec ni pol. Nato ga pustimo do šest tednov na sončnem mestu. Sprva se bo pojavila brezbarvna tekočina, ki bo postajala vse gostejša in zlato rjava. Po šestih tednih jo odcedimo skozi gosto cedilo in shranimo v temnih steklenicah. Sirup proti kašlju in prehladu uživamo do trikrat na dan po eno žlico. Primeren je tudi za otroke.

Dreamstime
Cvetove sušimo ob prepihu in jih do konca posušimo v pečici. Nato shranimo v kozarcih.