Vlaga

Kako se spopademo z nevarnimi plesnimi?

Z.F.
24. 10. 2021, 21.33
Deli članek:

Če je vaš dom napadla zelena plesen, ki lahko ob nepravilnem spoprijemanju z njo napade celotno zgradbo, prepustite delo profesionalcem.

Shutterstock
Zarosena okna in spremljajoča plesen so pogost pojav zatesnjenih hiš.

Beli plesni se boste najlažje izognili s preprečevanjem vode in vlage na kuhinjskih površinah. Svetujemo vam, da redno uporabljate napo, ki bo posrkala odvečno vlago, med kuhanjem pa prostore zadostno zračite. Pazite, da bodo površine čiste in suhe, prav tako prostori, kamor odlagate hrano.

A posvetimo se še črni plesni, ki je med najpogostejšimi v prehodnih obdobjih. Pojavi se zaradi nezadostne ali neustrezne toplotne izolacije. Pogosto nastane tudi zaradi napak ali dotrajanosti strehe in žlebov. Ker ti puščajo, pride do zatekanja vode po zidovih skozi izolacijo, zaradi česar nastanejo razpoke tako na stenah kot zidovih. Posledično jo opazimo na stenah v kotu, za zavesami, omarami, ogledali in posteljami. Da bi se temu izognili, je pomembno, da med stenami in pohištvom pustite deset centimetrov prostora. Tako boste omogočili zraku, da lažje kroži. Poskrbite za zadostno zračenje, kar pomeni, da okna odprete na stežaj za približno pet minut in naredite prepih.

Na naraven način se lahko plesni znebite z oljem čajevca, ki je znano po protivirusnem, antifungicidnem in antibakterijskem delovanju. Odlično pa deluje tudi mešanica alkoholnega kisa, sode bikarbone in vode. Ne pozabite tudi na vodikov peroksid.