Rešitve z domačega vrta

Melisa in koromač za spodbudo živčevja

Mare Koren
24. 10. 2021, 12.19
Deli članek:

Le redko se zgodi, da na naših straneh pomešamo dve različni rastlini, a ta kombinacija naj bi uspešno delovala na obnavljanje živčnega sistema. Je to sploh mogoče? Narava v mnogih pogledih preseneti in v zmernih količinah le redko škoduje. Zato poskusiti ni greh.

Dreamstime
Koromačev čaj je priporočljiv tudi za otroke, saj prijetno pomirja.

Uradna medicina trdi, da živčnega sistema ni mogoče obnoviti ali, drugače rečeno, zdraviti. Za zdaj uspemo le preprečevati nadaljnje poškodbe. A izkušnje ljudskih zdravilcev in ljudi, ki so se poslužili naravnega zdravljenja, pogosto govorijo drugače. Melisa in koromač sta lahko v veliko pomoč, saj dokazano blagodejno učinkujeta na centralni živčni sistem.

Melisa

Melisa hitro navduši z očarljivim vonjem, saj že dotik njenih listov pričara osvežujoč in prijetno limonast vonj, ki v naše misli prinese poletje. Je trajnica in se rada razsadi ter hitro pobegne tudi na druge gredice. Listi so veliki do štiri centimetre, rahlo dlakavi, nazobčani, z močnimi listnimi žilami in dišijo po limoni. Znano je, da med drugim pomirja krče, ureja prebavo, krepi in poživlja srce, razkužuje in celi rane, pomirja migreno in blaži potovalno slabost. Velikokrat pomaga tudi pri depresiji in neredni menstruaciji. Meliso uporabljajo tudi za pospeševanje izločanja žolča. Prav tako krepi spomin in odganja tesnobo ter daje telesu novih moči. Dokazano pomaga tako pri alzheimerjevi bolezni kot demenci. V eni izmed iranskih bolnišnic so izvedli študijo, v kateri so ugotovili, da so bolniki po štirih mesecih jemanja izvlečka melise izboljšali svoje kognitivne sposobnosti, poleg tega je bilo bistveno manj čustvenih nihanj.

Koromač

Koromač je na našem vrtu vse od zgodnje pomladi do pozne jeseni, pogosto pa je na voljo tudi pozimi. V njem najdemo veliko magnezija, kalcija in železa. Pogosto se uporablja proti prebavnim motnjam in napenjanju, otrokom pa ga dodajajo pred spanjem, saj deluje pomirjevalno in nežno uspava. Kitajski znanstveniki so ugotovili, da so bolniki, ki so redno uživali koromač, dlje časa ohranjali spominske sposobnosti, nekaterim naj bi se celo izboljšale. Zato je uporaba priporočljiva predvsem pri ljudeh, ki trpijo za demenco, pomagal pa naj bi tudi pri disleksiji in alzheimerjevi bolezni. Zato naj se karseda pogosto znajde na vaših krožnikih. Okusen je v solati, če ga narežemo na zelo tanke kolobarje in začinimo z oljčnim oljem, kisom, limono in soljo, uporabite ga lahko kot prilogo k mesnim jedem ali kot dodatek k mesnim in zelenjavnim juham.