Težava so predvsem slabo presušene stene

Ko se pojavi zidna plesen, ne čakajte, takoj ukrepajte

Mare Koren
24. 10. 2021, 18.21
Deli članek:

Zidna plesen je nekaj, kar nas v hladnem delu leta rado preseneti v naših stanovanjih. Pogosto se pojavi v kopalnici, kuhinji, nemalokrat pa tudi v spalnici ali otroški sobi. Kaj je vzrok in kako jo pravilno odpraviti?

Dreamstime
Črna plesen se po navadi pojavlja v stanovanju ali hiši. Povzroča astmo, bronhitis, glavobole, zamašen nos, solzenje in vnetje žrela.
Bela plesen se pojavi na kuhinjskih površinah in hrani. Povzroča močne alergijske reakcije, prebavne motnje in lahko privede do resnih zdravstvenih težav.

Ne gre zgolj za grd pojav na naših stenah, pač pa tudi za zelo nevarne mikroskopske organizme, ki v naše domove prihajajo v različnih oblikah. Plesen potrebuje za svojo rast zgolj vlago in vlažno površino. In če ne ostane skrita v kakšnem kotu ali za omaro, se pogosto pojavi kot madež na stenah, okrog okenskih okvirjev, na kopalniškem silikonu ali fugah. Ko se pojavi, običajno napreduje zelo hitro izza omaric in letvic. Pogosto ni vidna s prostim očesom, kar je posledica brezbarvnih niti glivic ali celic. Ko opazimo črn ali obarvan madež, pa se je zrel organizem že lepo razširil. Plesen se razmnožuje s sporami in spušča svoje proizvode metabolizma v okolje, ti pa povzročajo tipično zatohel vonj.

Težava je vlaga

Plesen se vedno pojavi tam, kjer je veliko ali preveč vlage. Gospodinjstvo s tremi osebami dnevno proizvede do 12 litrov vode v zraku, in sicer s prhanjem, pranjem in kuhanjem, nekaj prispevajo tudi rastline in hišni ljubljenčki. Vprašali boste, zakaj se torej plesen pojavi v spalnici. Naj vam povemo, da vsaka oseba čez noč izgubi približno četrt litra vode s potenjem in dihanjem. Ko se zrak segreje, vpija vlago, ko se ohladi, izgublja vlago. Ko se stene ohladijo in njihova temperatura pade pod 12,6 stopinje Celzija, doseže rosišče. To opazimo kot odlaganje oziroma nabiranje kondenza na oknih.

Dreamstime
Silikonske fuge očistite redno čistite s kisom ali vodikovim peroksidom.

Najpogosteje na tapetah in silikonu

Ko so za plesen ustvarjeni idealni pogoji, uspeva na skoraj vsem, kar najdemo v sodobnih domovih. Pojavlja se na lesu, papirju pa tudi kartonu. Pogosta je na tapetah, ki precej hitro odstopijo od stene, in plastiki. Tudi na preprogah ter celo na barvi in lakih se lahko živahno razmnoži. Če materiali niso primerno zaščiteni, postanejo idealno mesto za razvoj plesni.