Uporabite ga pri pripravi smutijev, solat, kanapejev …

Žlička lanenih semen za zadovoljitev dnevnih potreb po omega 3

Mare Koren
24. 10. 2021, 20.32
Deli članek:

Lan ni samo rastlina za izdelavo pletiva, temveč so izjemno dragocena tudi njegova semena. Lanena semena so dober vir rastlinskih maščobnih kislin omega 3, predvsem pa so bogata z alfa-linolensko kislino.

Profimedia
Za dnevno pokritje potreb po maščobah omega 3 zadostuje že od dva do šest gramov lanenih semen. Teh ne segrevajte, saj s tem spremenite sestavo maščob.

Laneno olje v zadnjih letih pridobiva veljavo, in to upravičeno, saj spada med najbolj zdrava olja. Še posebej je priporočljivo za vegetarijance in vegane. A razlog niso le maščobne kisline omega 3, temveč tudi druge snovi, ki jih olje vsebuje.

Semena so bogastvo maščob

Pri nas poznamo predvsem rjava lanena semena, a obstajajo tudi rumena in zlato rjava. Imajo rahel okus po oreščkih in vsebujejo okoli 40 odstotkov maščob, od tega okoli 50 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin omega 3 in približno 17 odstotkov omega 6. Druge pomembne sestavine so sluzi, linamarin, beljakovine, lecitin, steroli, vitamini skupine B, E in F ter nikotinska, folna in pantotenska kislina.

Dreamstime
Laneno olje je priporočljivo za vegetarijance in vegane, saj vsebuje številne koristne spojine.

Vir omega 3

Maščobne kisline omega 3, kamor spada tudi alfa-linolenska kislina, so pomembne za številne organe in procese v našem telesu. Koristne so za zaščito srca in ožilja ter za zdravje naših možganov. Če uživamo dovolj maščobnih kislin omega 3, bomo zmanjšali tveganje za srčni infarkt. Pomagajo pri blaženju kroničnih vnetij v telesu, ki so eden glavnih vzrokov za številne bolezni. Pripomorejo tudi k lepši in bolj zdravi koži ter lasem. Pomembno vlogo pa imajo tudi pri zmanjševanju tveganja za depresijo in druge razpoloženjske motnje.

Pomoč pri zaprtju

Ta trik so poznale že naše babice, ko so nam ob težavah z zapeko ali zaprtjem pripravljale namočena lanena semena. Podoben učinek ima tudi laneno olje. Z rednim uživanjem lanenega olja boste poskrbeli, da bo vaša prebava precej boljša oziroma da bo odvajanje manj boleče.

Laneno olje

Pri nakupu lanenega olja pazite, da je to hladno stisnjeno, prav tako ga je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru, saj se rado hitro pokvari. Zato ga kupujte v majhnih stekleničkah, da ga lahko porabite v nekaj tednih. Olje ni primerno za kuhanje, enako pa je s semeni, saj po nekaj dneh oksidirajo in postanejo žarka, zato jih zmeraj meljite pred uporabo.