Nepogrešljiv v času prehladnih obolenj in menopavze

V starem Rimu sveta rastlina, v Grčiji z njim zdravili kačje ugrize

Mare Koren
16. 10. 2021, 21.28
Deli članek:

Žajbelj se ponaša s številnimi koristnimi lastnostmi, v obdobju prehladov se običajno spomnimo na grgranje, saj hitro pomiri vnetne procese v ustni votlini in grlu. Deluje pa tudi kot stimulans, blago odvajalo, protivnetno, protimikrobno in spodbuja tek.

Profimedia
Žajbelj sprošča prijetno aromo, ki med drugim tudi pomirja.

Rimljani so žajbelj izjemno cenili in verjeli, da je sveta rastlina, ter ga zaradi tega povezovali s številnimi obredi. Grki so ga uporabljali predvsem pri kačjih ugrizih. Že zgodovina dokazuje, da gre za mnogostransko uporabno zdravilno in začimbno rastlino, zato poskrbite, da bo v vaši bližini vse leto.

Uživanje žajbljevega čaja vpliva na vrednost glukoze na tešče. Uporabljali naj bi ga pri ljudeh s povišanim krvnim tlakom in ljudeh, ki so podvrženi tveganju za nastanek sladkorne bolezni tipa dve.

Nepogrešljiv svež, uporaben tudi posušen

Žajbelj, če je le mogoče, uporabljajte svež, saj ima izrazitejši okus od posušenega, obenem pa vsebuje tudi več eteričnih olj in učinkovin. Če ga želite shraniti v hladilnik, liste shranite tako, da jih previdno zavijete v vlažno papirnato brisačo. Tako se bodo obdržali tudi nekaj dni. Lahko jih posušite, in sicer tako, da vejice odrežete ter jih narobe obrnjene obesite na senčno in toplo mesto. Posušene žajbljeve liste nato shranjujemo v tesno zaprtih kozarcih na hladnem, temnem ter suhem mestu.

Zoper mnogotere težave

V žajblju najdemo veliko vitamina K, vsebuje pa tudi številne zdravju koristne rastlinske snovi, vključno s fenoli in flavonoidi. Izvlečki žajblja imajo zelo močno antioksidativno delovanje in delujejo proti številnim patogenim mikrobom, med njimi tudi proti salmoneli, šigeli in stafilokoku. Z izvlečki žajblja se prav tako izboljšajo zmožnosti pomnjenja.

Uživanje žajblja naj bi bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo pomagalo pri lažjem pomnjenju, kognitivnih procesih in razumevanju informacij.

Prehladna obolenja

Nepogrešljiv je v času prehladnih obolenj in vnetij ustne votline. Žajbljev čaj tako zdravi vnete dlesni, ustno votlino v času prehladov in prav tako tudi žrelo. Eterična olja namreč delujejo proti bakterijam, glivicam in virusom. Omejujejo potenje in ugodno vplivajo na krče ter drisko.

V času menopavze

Dokazano odlično deluje tudi na ženske genitalije, saj krepi maternico in ureja menstruacijo, obenem pa je treba razkriti, da je ena redkih rastlin, ki imitirajo delovanje estrogena. Ugodno vpliva na vročinske valove v menopavzi, sicer pa ohranja vitalnost spolnih organov, kar pomeni, da lahko ob rednem pitju čaja za nekaj časa »odložite« prezgodnjo menopavzo.