Zanimivosti

Se kdaj vprašate, kakšen zrak dihate?

Oglasno sporočilo
14. 10. 2021, 09.56
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 10.03
Deli članek:

Brez njega ni življenja. Dokler živimo, ga dihamo. Dragoceni zrak. Pa se kdaj vprašamo, kakšna je njegova kakovost - in kako jo lahko izboljšamo?

Kje je zrak najbolj onesnažen?

Vsake toliko časa pri nas stečejo raziskave kvalitete zraka, ki merijo koncentracijo plinov v zraku, preseganje mejnih vrednosti za ozon, povprečne dnevne in mesečne koncentracije lahkohlapnih organskih onesnaževal ter povprečne ravni delcev PM10 in PM2,5. Izvaja jih Agencija Republike Slovenije za okolje in so na njihovi spletni strani javno dostopni.

Sicer imamo Slovenci veliko srečo, da živimo na območju, ki je še vedno precej zdravo in je v primerjavi z ostalim svetom (večino dni v letu) še v zeleni coni. Stanje se malo poslabla skozi hladne mesece, saj takrat z ogrevanjem naš zrak posledično tudi onesnažujemo. 

WHO navaja celo, da je zračno onesnaževanje odgovorno za 5 milijonov smrti vsako leto. K temu prispeva kombinacija notranjega in zunanjega onesnaževanja z izpušnimi plini iz tovarniških obratov, avtomobilov in živinoreje ter tudi ozona, kar se sešteje v potencialne razloge za razvoj srčnih bolezni, povodov v kapi in nastanek različnih bolezni respiratornega sistema (pljuč, žrela, grla in podobno). Prav tako se lahko zaradi slabega vdihanega zraka pospeši nastanek diabetesa ter kroničnih bolezni.

Kaj lahko naredimo sami?

Dobro je, če raven onesnaženosti zraka spremljamo - obstaja več spletnih strani, kjer dnevno osvežujejo onesnaženost zraka, vsak dan sproti pa tudi ARSO objavi napoved vsebnosti delcov PM10 v zraku za tekoči in za naslednji dan.

Na dneve, ko je pričakovana visoka onesnaženost zraka z delci PM10, so izdana naslednja priporočila

  • Ne kurite lesa v pečeh in kaminih, če imate druge možnosti ogrevanja,
  • zmanjšate ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot, energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,
  • uporabljate javni prevoz, ali se v enem osebnem avtomobilu peljete skupaj z več osebami in
  • ne kurite na prostem.

Vse to so le majhni koraki k izboljšanju stanja zraka v naši bližnji in širši okolici. Vsekakor pa je najpomembnejše, da se v svojem domu počutite varni in veste, da ste za svoje maksimalno zdravje in dobro počutje naredili vse, kar se da.

Ste že razmišljali o rekuperaciji?

Način, kako lahko v svoj dom zagotovite pritok stalno čistega, svežega zraka, je prav gotovo rekuperacija. Ta skoraj neslišna naprava bo v vaše stanovanje ali hišo prinesla veliko spremembo. Vsebuje filtre proti alergijam, skrbi za odpravo odvečne vlage, zaradi številnih prednosti pri prezračevanju pa na dolgi rok skrbi tudi za varčevanje z energijo. Naprave Lunos, ki imajo inovativne, učinkovite in preverjene prezračevalne sisteme, zagotavljajo varno, ekonomično in zdravo kulturo bivanja.

V mesecu oktobru si lahko zagotovite KAR 50% POPUST na prezračevalne sisteme Lunos!

Za vas smo pripravili prav posebno akcijo v kateri vam ob nakupu 2 ali več 
revolucionarnih prezračevalnih enot i-Vent pripada 50% popusta!
(30% podarimo mi, 20% podari eko sklad. Veljajo splošni pogoji akcije.)
AKCIJA velja od 1.10. do 31.10. 2021, oziroma do porabe zalog.
Viri:
https://ourworldindata.org/air-pollution
https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/PM10_napoved.html