KONEC NOČNIH MOR

Spoznajte trike, kako odpreti pretesno zaprte kozarce

Mare Koren
16. 10. 2021, 18.14
Deli članek:

Že res, da še nismo zaključili s shranjevanjem hrane in pripravljanjem ozimnice, pa vendar se že srečujemo s pretesno zaprtimi kozarci. Se tudi vi sprašujete, kako bi za zmeraj rešili težavo in si poenostavili odpiranje?

Dreamstime
Kozarec boste lažje odprli s pomočjo vroče vode.

Kaj je boljšega kot poskusiti prvo marmelado, vložene kumare ali paprike v tem letu? Priznajmo si, da ta dogodek spremlja poseben čar, poln pričakovanja, rahlega navdušenja in misli, ali nam je uspelo tako dobro kot lani. A prej ali slej se srečamo s pretesno zaprtimi kozarci, kar je sicer dobro, saj se ozimnica zagotovo ne bo pokvarila. A pretesno zaprti kozarci velikokrat predstavljajo poseben izziv in takrat so močne moške roke še kako dobrodošle. Pomislimo pa tudi na tiste, ki nimajo doma nekoga, ki bi jim lahko pomagal, ali na tiste, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo odpreti steklenega kozarca. Obstaja pomoč? Obstaja, in teh je kar nekaj.

Poškodovane pokrovčke, ki ste jih zvili z odpiranjem, so kako drugače poškodovani ali zarjaveli, zavrzite, saj niso primerni za ponovno uporabo. Spadajo v zabojnik za embalažo, in ne v običajne smeti.

Navzdol in trikratni udarec

Precej uporaben in koristen nasvet, ki ga uporabljajo tudi natakarji ob odpiranju stekleničk, je, da kozarec obrnete s pokrovom navzdol in udarite po spodnji strani, dokler ne zaslišite znanega klika, ki napoveduje, da je vakuum popustil. Tako boste kozarec z marmelado precej lažje in hitreje odprli. Včasih do klika ne pride, zlasti če so bili pokrovčki že uporabljeni. Zato po nekaj udarcih vendarle poskusite z odpiranjem. Obstaja še ena možnost, a pri njen boste potrebovali nekaj občutka, in sicer da z ravno prav močnim udarcem z robom pokrovčka udarite po robu pulta; ali po robu pokrovčka udarite s kuhalnico. Seveda so pri tem potrebne večkratne ponovitve.

Vroča voda

Ta trik skoraj vedno zaleže. Zgornji del kozarca, na katerega je privit pokrovček, podržite pod curkom vroče vode ali ga potopite v posodo z vročo vodo. Kovina se bo nekoliko raztegnila in zmehčala, pa tudi pregreto steklo bo naredilo svoje in vam omogočilo lažje odpiranje. Brez skrbi, kozarec ne bo tako zlepa počil zaradi vroče vode.

Kuhinjska krpa ali gumijasta rokavica

Pri tem triku je potrebna predvsem moč tistega, ki odpira, za ostalo pa bo poskrbel dober oprijem. Kozarec postavite na ravno površino in pokrovček pokrijte s kuhinjsko krpo ter z močnim oprijemom odprite kozarec. Enaka rešitev obstaja z gumijasto kuharsko rokavico, saj omogoča dober oprijem in preprečuje, da bi kozarec drsel iz roke.