Če se nenehno sprašujete, zakaj vas ves čas zebe, je morda krivo pomanjkanje železa. Rdeče krvne celice potrebujejo železo za prenašanje kisika v kri, njegova majhna koncentracija pa lahko škoduje obtoku. Ljudje s pomanjkanjem železa v krvi imajo največkrat mrzle okončine, predvsem roke in noge, saj je naše telo izjemno pametno in preusmeri kri v vitalne organe, kot so srce in možgani. Vsi vemo, da je meso najpogostejši prehranski vir železa, a v zadnjem času je izjemno priljubljena prehrana brez njega. Če se odločate za vegetarijansko ali celo vegansko prehrano, poskrbite, da boste zaužili dovolj hrane, ki vsebuje železo.

Pomanjkanje vitamina B12

Velikokrat menimo, da nam primanjkuje železa, v resnici pa gre za pomanjkanje vitamina B12. Ta primanjkljaj lahko sproži občutek mraza, otrplost, predvsem pa nizko energijo. Tako kot pri železu je tudi večina živil, bogatih z B12, živalskih proizvodov, zato se lahko hitro zgodi, da vegetarijanci in vegani ne dobijo dovolj omenjenega vitamina. Vsekakor obstajajo tudi druga živila in dodatki, s katerimi lahko poskrbimo, da dobimo dovolj vitamina B12!

Težave s ščitnico

Ko naše telo ne proizvaja dovolj ščitničnega hormona, da bi uravnavalo metabolizem, nas ves čas zebe. Če imate še ostale simptome bolezni ščitnice, kot so izpadanje las, zaprtje, povečanje telesne mase ali utrujenost, pojdite k zdravniku na krvni test za hipotiroidizem.

(Pre)majhna telesna teža

Ko govorimo o premajhni telesni teži, nas lahko zebe iz dveh razlogov. Najprej ker maščobe delujejo kot »izolator«, njihovo pomanjkanje pa pomeni, da naše telo ne more dobro zadrževati toplote. Dodaten razlog je, da ekstremno znižanje kalorij upočasni metabolizem in telesu dajemo manj možnosti, da energijo porabi za toploto. Telo je pametno in noče porabiti energije, če ga »skrbi«, da energije ne bo dobil. Izogibajte se hitrim in ekstremnim dietam ter se raje podajte na pot zdravega življenja!