Spremenite slog

Je prenova doma na jesen sploh smiselna?

Mare Koren
16. 10. 2021, 12.12
Deli članek:

Prenova doma se po navadi zdi mikavna ideja za vsakogar, a pogosto vzbuja tudi nekaj strahu, saj obstaja veliko različnih dejavnikov, na katere moramo biti pozorni in jih upoštevati. Največjo jezo povzročajo predvsem skriti stroški, ki se jim ne moremo izogniti ali jih preprosto spregledati. Kako načrtovati in kdaj prenavljati?

Dreamstime
Pri starejših objektih ne pozabite, da se rado zaplete in nastanejo tudi nepredvideni stroški.

Prenova stanovanja je zmeraj dobra ideja, naj bo pomlad, poletje ali jesen. Le pozimi se ji je bolje izogniti, saj se stene po navadi sušijo dlje, enako je pri tleh in stropih. Če gre za manjše prenove, jih sicer lahko opravimo tudi v zimskem času, a smiselno je, da smo potrpežljivi, pozorni in vztrajni. Se lotiti prenove v lastni režiji ali s pomočjo strokovnjakov? Načeloma je tako: če se odločate zgolj za »mejkap« prenovo oziroma manjše prenove, ki ne vsebujejo večjih gradbenih posegov, je ideja dobra. Vsekakor si naredite seznam, kaj vse želite zamenjati in prenoviti, upoštevajte predvidene stroške in želene časovne okvire.

Manjše prenove

Če ste vsaj malo »sam svoj mojster«, se lahko prenove lotite tudi sami. Tudi lažja rušitvena dela lahko opravite sami. Odstranite staro pohištvo in naprave ter ploščice ali stare pode. A če gre za posege v starejše objekte, ne pozabite, da se precej rado zaplete in nastanejo tudi nepredvidena dela, ki jih povzročijo odpadanje ometa, nestabilna tla, razpokani zidovi … Če gre za resnejše težave, ne čakajte in na pomoč pokličite strokovnjake.

Če so temelji primerni za obnovo in zanesljivi, se dela zagotovo lahko lotite sami. Sami lahko prenovite stene, položite pode ali postavite na novo kupljeno opremo. Vseeno pa raje razmislite o pomoči strokovnjakov pri montaži vodovodne opreme ali električnih aparatov.

Časovni okvir

Pri prenovi si je vsekakor smiselno začrtati okviren čas, v katerem bodo določene stvari izvedene, a predvidevajte raje kak teden ali dva več od predvidenega datuma. Če se prenove lotevate sami in obrtnike iščete v lastni režiji, upoštevajte tudi, da ne boste mogli povsem načrtovati datumov izvedbe. Dogovarjanje je lahko stresno, k temu pa spadajo tudi določene skrbi in nejevolja. Ker gre pogosto za delo brez nadzora in delo na koncu ni narejeno tako, kot ste želeli, pa se zalomi še pri komunikaciji in ceni.