Zanimivosti

Kako pozimi do svežega zraka brez izgube toplote?

Oglasno sporočilo
12. 10. 2021, 10.05
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 10.22
Deli članek:

Zima prihaja - s tem pa tudi večje težave s prezračevanjem naših prostorov. Učinkovito prezračevanje stanovanja je dandanes brez avtonomnega, neodvisnega prezračevalnega sistema praktično nemogoče. Napredek v gradnji in opremljanju naših stanovanjskih objektov je s kvalitetnimi okni poskrbel za boljšo tesnitev, problematika dotoka svežega zraka pa se s tem povečuje. Ne gre je pa zanemarjati, saj številnim povzroča različne težave. Od vlage, do plesni, pa še do različnih težav z dihali.

Hladni meseci so za prezračevanje velik izziv

Ko se začne ozračje ohlajati, vreme pa postaja vedno bolj muhasto in mokro, to za prezračevanje predstavlja velik izziv. Jesenski in zimski meseci so toliko hladnejši, da stanovanja in hiše prezračujemo veliko manj pogosto, kot sicer. Predvsem zato, ker drago plačujemo za ogrevanje naših prostorov in ne želimo, da bi se toplota izgubila. Iz tega razloga v mrzlih dneh mnogi ne prezračujejo dovolj, morda vsak dan enkrat, dvakrat, v krajših intervalih. Potrebe po svežem zraku v prostoru so velike, priporočljiva izmenjava zraka namreč znaša od 0,4 do 0,8 celotnega volumna na uro. Takšne izmenjave zraka z odpiranjem oken praviloma ne moremo doseči, zato le redko dihamo optimalno svež zrak. 

Je rešitev prisilno prezračevanje?

Nenavaden termin - ampak zelo jasen, ko pomislimo na to, da dejansko z aktivnim rutinskim zračenjem z odpiranjem oken in vrat ne dosegamo optimalnih razmer in je naš zrak lahko bistveno bolj svež, s tem pa tudi naše počutje znatno boljše. Prisilno prezračevanje v bistvu opisuje rekuperacijo. Nekoč je bilo to značilno le za pasivne objekte, danes pa temu ni več tako. Pri številnih novogradnjah se pogosto poudarja odlična zrakotesnost. To smo v veliki meri dosegli tudi pri starejših stavbah, kjer se je za zamenjavo starega s sodobnim stavbnim pohištvom dosegla zelo dobra zrakotesnost. No, v tem primeru - je prisilno prezračevanje obvezno, saj zračenje zraka ne premeša dovolj. Prisilno prezračevanje je zaradi energijske varčnosti in dodatnega udobja bivanja v pravilno in zadostno prezračenih prostorih praviloma izvedeno v sistemu rekuperacije. Ta sistem izhodnemu zraku enostavno odvzame toploto in z njo ogreje vhodni sveži zrak. 

Izberite najboljšega ponudnika

Prezračevalni sistem je naložba za življenje, naložba v višjo kakovost bivanja, v več svežine v vašem domu in posledično v vaše boljše počutje in bolj krepko zdravje. Zato je pomembno, da izberete sistem, ki mu lahko zaupate in ponudnika, ki bo zagotovil kakovostno opremo, montažo in servis. 

Pri Lunosu specialisti za prezračevanje zračijo Slovenijo že od leta 1959 in so dosegli že več kot 20.000 zadovoljnih uporabnikov! Prejeli so številne nagrade za svoje delo na najvišjem nivoju, med drugim so prejeli tudi certifikat poslovne odličnosti.

LUNOS PREDSTAVLJA: REVOLUCIJO V DECENTRALNEM PREZRAČEVANJU

Pametna prezračevalna enota i-Vent je novost v decentralnem prezračevanju. Izjemno enostavna za vgradnjo, primerna za vgradnjo v starejše hiše ali stanovanja, kot tudi v novogradnje. Temelji na pretoku zraka v celotnem bivalnem območju z enostavnim upravljanjem preko aplikacije, ki je kompatibilna z sistemoma Android in iOS. Sistem deluje brez hrupa in škodljivih snovi, kot tudi brez vetra in neugodnih vremenskih vplivov. Prepišna varovala in omejitev volumna zračnega pretoka pa skrbita, da ne prihaja do prepihov. 

Za vas smo pripravili prav posebno akcijo v kateri vam ob nakupu 2 ali več 
revolucionarnih prezračevalnih enot i-Vent pripada 50% popusta!

(30% podarimo mi, 20% podari eko sklad. Veljajo splošni pogoji akcije.)

AKCIJA velja od 1.10. do 31.10. 2021, oziroma do porabe zalog.