Zanimivosti

Slovenska beseda je živa tudi v Avstriji

Janja Ulaga
20. 9. 2021, 21.30
Deli članek:

Slovenska beseda je še vedno živa tudi na avstrijski strani meje. Da je tako, se lahko zahvalimo slovenskim društvom, ki vsa leta zelo aktivno delujejo.

Facebook
Jokej Logar

Tokrat predstavljamo koroškega Slovenca Jokeja Logarja, podpredsednika Katoliškega prosvetnega društva Drava iz Žvabeka (Schwabegg) v občini Suha (Neuhaus). Lani je nameravalo Katoliško prosvetno društvo Drava v Podjuni praznovati 110. obletnico ustanovitve, jubilej je bil vključen v deželno praznovanje stote obletnice koroškega plebiscita, a je epidemija načrtovano praznovanje preprečila. Prestavili so ga na letos in ga imenovali 110 + 1. Z nostalgično vožnjo od Žvabeka do Libelič so obeležili 110. obletnico društva, zdaj pa se pripravljajo na tradicionalni mednarodni festival Suha. Poleg organizatorja – Okteta Suha, del katerega je tudi naš gost, bodo sodelovale manjše pevske skupine iz Avstrije, Slovenije in Danske.

»Po vseh vaseh občine Suha smo z vožnjo želeli ljudem predstaviti svojo kulturo, namesto da bi čakali, da bi ljudje prišli do nas. Ta jubilej oziroma nostalgična vožnja je bila tako pri nas kot čez mejo tako odmevna, da so o nas poročali na televiziji in tudi v kar nekaj medijih. Tudi nemško govoreči ljudje na Suhi so dogodek pohvalili in dejali, da bi se moral večkrat ponoviti,« pravi Jokej, spregovoril pa je tudi o ustanovitvi društva, ki zdaj praznuje že 111 let od ustanovitve.

»Že pred več kot sto leti so ljudje opazili, da se otroci v šolah premalo naučijo o jeziku, in sklenili, da bodo šolsko izobrazbo nadgradili z društvi, kjer so jih o teh zadevah učili z igrami in petjem. Po mojem mnenju je še danes najboljša šola tista, ki se je mlajše generacije udeležujejo v igralskih šolah, lutkovnih krožkih in zborih.«