Priročni triki

Mikrovalovna pečica ni samo za pogrevanje jedi

Mare Koren
19. 9. 2021, 19.01
Deli članek:

Mikrovalovno pečico navadno uporabljamo za jutranje pogrevanje hladnega mleka ali mrzlega kosila oziroma večerje, ko se utrujeni vrnemo iz službe. A mikrovalovna pečica nam omogoča tudi nekatere druge koristne trike. Avtor: Mare Koren Foto: ???

splet
Mikrovalovna pečica

Če ste do zdaj mikrovalovno pečico uporabljali zgolj za pogrevanje jedi ali tajanje živil, vas bodo naslednje rešitve verjetno pozitivno presenetile in vam prišle še kako prav. Preizkusite jih.

Preprosto olupite česen

Se tudi vi zmeraj znova jezite pri lupljenju česna? Vse, kar morate storiti, je, da stroke 15 sekund segrevate v mikrovalovni pečici pri moči 800 vatov. Voda v česnovih strokih bo ob segrevanju strok ločila od olupka in se bo oluščil kar sam. Enak trik lahko uporabite pri lupljenju šalotke ali druge čebule.

Miša Pušenjak
Česen boste lažje olupili, če ga segrejete v mikrovalovni pečici.

Zmeraj svež kruh

Ste slabo zaprli vrečko ali pozabili kruh na kuhinjskem pultu in se je tam izsušil? Povrnite mu mehkobo v mikrovalovni pečici. Štruco oziroma hleb zavijte v vlažno krpo in ga v mikrovalovni pečici segrevajte 20 sekund. Vlažna krpa bo kruh omehčala, a ne toliko, da bi se razmočil oziroma prežel z vlago.

SŠGT Radenci
Povrnite kruhu svežino.

Več soka pri ožemanju

Citruse pred ožemanjem 15 minut segrevajte v mikrovalovni pečici. Toplota bo sprostila vlakna v sadju in napela membrane, in tako boste lahko iztisnili več soka kot sicer. Sok pa bo kljub segrevanju še zmeraj primerno hladen.

Profimedia
Citruse nekaj sekund segrevajte v mikrovalovni pečici in iz njih boste lahko iztisnili več soka.

Zmehčajte sladkor

Se je sladkor sprijel v trde grudice? Tudi v tem primeru je lahko rešitev mikrovalovna pečica. Potrebujete papirnato brisačo, navlažite jo in položite v vrečko s sladkorjem. Vrečko nato v mikrovalovni pečici pri zmerni temperaturi segrevajte 25 sekund. Vlaga iz brisače se bo prenesla na sladkor in ga tako zmehčala.

Pospešite vzhajanje

Odličen trik, kadar želite uživati v domačem, sveže pečenem kruhu, a se vam pri peki mudi. Z mikrovalovno pečico lahko namreč skrajšate čas vzhajanja. Vanjo postavite kozarec vode in testo v skodelici. Nato segrevajte približno tri minute pri najnižji moči ter pustite testo počivati nadaljnje tri minute. Postopek ponovite, le da drugič pustite testo počivati šest minut. To bo velikost testa podvojilo in pripravljeno bo za peko.