Posestvo Veduna

Človeštvo mora pozdraviti svojo bolečino

Alenka Cevc / Revija Zarja
19. 9. 2021, 14.30
Posodobljeno: 19. 9. 2021, 14.39
Deli članek:

Narava v Sloveniji ima marsikje izjemno dobro energijo. Lopatnik pri Velenju, naselje na nadmorski višini skoraj 700 metrov, v katerem živi manj kot sto duš, je zagotovo prostor, kjer tako energijo lahko občuti vsakdo. Tu se na 23 hektarjih zemlje razprostira posestvo Veduna, kjer domuje duhovni center. Vedun je v staroslovanski mitologiji izraz za čarodeja. Vsi, ki z veliko radostjo delajo na tem posestvu, so v resnici čarodeji, saj so tam pričarali pravi raj na zemlji. Za nebesa se je treba samo še potopiti vase.

zarja jana
Prva med enakimi. Ana in Chris Biles.

Gordana in Chris Biles

Gordana, ki je v Angliji, kjer je živela štirideset let, postala Ana, saj so Angleži težko izgovarjali njeno ime, in Chris sta zakonski par že skoraj trideset let. Njun odnos najbolje opiše stavek, ki mi ga je zaupala v pogovoru: »Še danes, ko se zbudim, si velikokrat rečem, kako sem srečna, da je ob meni!« Mislim, da stavek ne potrebuje komentarja …

Ana je bila že kot otrok izjemno povezana z naravo in ljudmi, pravi, da je imela lepo otroštvo. Kot absolventka prava se je odločila, da gre za leto dni v London, da se bo naučila jezika, potem pa se bo vrnila in diplomirala. Ampak življenje je imelo z njo drugačne načrte. Spoznala je Chrisa, si z njim ustvarila družino in ostala v Londonu. Njuni dekleti Zoe in Tara sta danes odrasli in živita v Angliji. Chris, diplomirani ekonomist in politolog, je delal v veliki zavarovalniški družbi Lloyd, Ana pa je bila lastnica umetnostne galerije. Vse to so vloge, ki sta jih Ana in Chris uspešno igrala. Tisto »pravo« življenje, ki ju je zares privlačilo, pa je bila narava in globok pogled vase. Chris, po duši ekolog, se je vseskozi izobraževal na tem področju, saj je študiral permakulturo in agrogozdarstvo.

zarja jana
Jezerce v obliki očesa. Kako pomenljivo!

Ozdraviti svoje rane

Ano je neustavljivo privlačila duhovnost. Vpisala se je na podiplomski študij psihoterapije in ga uspešno zaključila. Kmalu ji je postalo jasno, da je naša naloga, da živimo ozaveščeno življenje. Tega pa ne moremo živeti, če se prej ne poglobimo vase, zelo globoko, in zacelimo rane, ki jih v sebi nosimo prav vsi. Nihče ne more tega storiti namesto nas! Ana danes rada reče, da je vse, kar človek potrebuje, že v nas! Potrebuješ samo pogum, da stopiš na to svojo notranjo pot.

Ljudem je kot terapevtka pomagala z umetnostjo. Zanimala so jo tudi zelišča, opravila je šolanje naravnega zdravilnega zeliščarstva. Pravi, da hudega dnevnega tempa verjetno ne bi zdržala, če ne bi redno meditirala, vsak dan. Ko se je življenjski tempo Bilesovih malce umiril in sta dekleti odrasli, je želela poglobiti svojo duhovnost. Začela je študirati vedsko tradicijo in šolanje zaključila v Indiji ter postala certificirana učiteljica vedske meditacije.

Duhovni center Veduna

Oba, Chris in Ana, sta vedela, da bosta enkrat živela v naravi. Chris je glasno sanjal o tem, da se bo upokojil in zaživel kot kmet ter v praksi poglobil svoje znanje o naravi. Ano povprašam, kako so našli posestvo Veduna. Zvonko se nasmeji: »Vedune nismo našli mi, ona je našla nas! Veduna je bila manifestirana iz sanj. Tako močnih, da jih nisem mogla ignorirati.« Od prvega dne je bil Chris najbolj goreč podpornik ideje o projektu Veduna in je trdna skala zdaj že uresničenega projekta.  Veduna je našla Chrisa in Ano Biles v srcu Evrope, v Sloveniji, na Lopatniku pri Velenju, ter ju objela in sprejela z vsemi svojimi 23 hektarji.

zarja jana
Na Veduni je polno urejenih kotičkov.

Mestni srajci z naravo v srcu

Meščana, če malo karikiramo, ki nista vedela niti, kako raste trava, sta postala lastnika ogromno zemlje. »Hvala bogu, da trava raste sama od sebe,« se pošali Ana. V resnici pa je bilo ogromno dela, da je nastalo to, kar je Veduna danes. Za posestvo skrbi šest ljudi. »Posestvo ni zraslo čez noč, to je res. Ampak smo zmogli, ker smo dobra ekipa. To je najpomembnejše! Druži nas ljubezen do narave, imamo veliko znanja, predvsem pa delamo s pristno radostjo. In prav v tej radosti je ključ našega uspeha. Pri nas ni šefov, vsi smo na isti ravni, tu smo drug za drugega. Skozi naše odnose se učimo, kako delati s tistimi, ki pridejo k nam. Vseh šest nas je zelo različnih, Veduna pa nas povezuje!« pripoveduje Ana, o kateri pravijo, da je s svojo ustvarjalno silo sonce Vedune.

zarja jana
Arhitektura v sozvočju z naravo

Trije stebri

Ko so veduni (čarovniki) začeli urejati posestvo z veliko ljubezni do okolja, jim je narava glasno odgovarjala in kazala zadovoljstvo. To je bila samo potrditev, da je njihova pot prava. Posestvo stoji na treh močnih in trdnih stebrih: na ljubeči skrbi za okolje, ustvarjalnosti in zavestnem življenju. Želijo postati popolnoma samooskrbni. To jim počasi uspeva, nekako na tri četrtine že preživijo sami.

Lokacija duhovnega centra Veduna je privlačna za vso Evropo, k temu prispeva bližina mednarodnih letališč. Pri njih s svojimi delavnicami gostujejo vrhunski terapevti z vsega sveta. Ker jih je preveč, da bi jih naštevala, si jih lahko ogledate na njihovi spletni strani vedunaretreats.com.

Ana pravi, da je danes v svetu na kolektivni ravni veliko bolečine, ki jo kot človeštvo moramo pozdraviti. »Ne zdravimo je tako, da gremo samo na dopust na kakšno lepo plažo. Potreben je odmik, ljudje se morajo povezati s seboj in naravo.« Veduna ima vse naravne danosti, da lahko ljudje tu začutijo svoj resnični jaz, da brez strahu zaživijo to, kar v resnici so, da se jim morda pokaže njihovo poslanstvo, zaradi katerega so na tem svetu.

Na tem koščku raja živijo ljudje, za katere velja, da so eno v mislih, besedah in dejanjih, vse skupaj pa je začinjeno z veliko radosti. Tu sem srečala tudi najbolj radostnega psa, kar sem jih videla v življenju, Archieja. Ko me je po pasje nagovarjal k druženju, je v meni zbudil pravo veselje.

Sprva peklensko vroč in zatohel popoldan v dolini se je na Veduni prevesil v nekaj čisto posebnega. Tam sem slišala najlepšo simfonijo narave – globoko tišino. Objela me je in pronicala do mojih globin. Nebeško.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

zarja jana
naslovnica