PCT POGOJ bi moral biti zapisan v zakonu

Miro Cerar: "Vladanje z odloki kaže na zaničevalen odnos do pravne države"

Mihael Korsika
20. 9. 2021, 23.21
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 07.21
Deli članek:

Pogoj PCT bi moral biti zapisan v zakonu, in ne v vladnih odlokih, saj gre za poseg v človekove pravice, je prepričan pravni strokovnjak in nekdanji premier Miro Cerar. »Vladanje z odloki kaže na zaničevalen odnos do pravne države.«

A. G.
Fotografija je simbolična

Sašo Švigelj
Miro Cerar je kritičen do aktualne vlade.

V skladu z vladnim odlokom bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoj prebolevniki ali cepljeni (PC) , medtem ko se ukinja možnost testiranja (T) za opravljanje dela.

V sindikatih, ki zastopajo zaposlene v državni upravi, so po sprejetju odloka opozorili, da bo zaradi pogoja PC s prepovedjo opravljanja dela ogrožena eksistenca zaposlenih, zato so takoj napovedali vložitev ustavne presoje.

Ključna težava je vladanje z odloki

Profesor ljubljanske pravne fakultete in nekdanji premier Miro Cerar je za Novice Svet24 glede uvedbe pogoja PCT poudaril, da je ključni problem, da vlada v pravice in svoboščine državljanov posega z odloki, namesto da bi to opredelil državni zbor z zakonom. »Vladanje z odloki kaže na zaničevalen odnos do pravne države,« je prepričan Cerar.

»Vlada bi morala predlagati, da se to uredi z zakoni, to je namreč ključna protipravnost, iz katere verjetno izvirajo tudi druge. Pravice in dolžnosti državljanov mora po naši ustavni ureditvi urejati državni zbor z zakonom, vlada je lahko tudi predlagatelj,« dodaja. S podzakonskimi akti se po njegovih besedah podrobneje ureja izvrševanje pravic in dolžnosti, ki so določene v zakonih, in postopkov, po katerih se pravice in dolžnosti udejanjajo.

Ob tem Cerar poudarja, da je omejevanje pravic v kriznem obdobju do neke mere tudi pravno upravičeno in dopustno, a mora to zaradi posegov v temeljne človekove pravice in druge pravice urejati zakon. »Ker so nekateri zakoni, ki se v javnosti omenjajo, do neke mere nedorečeni in nejasni, bi bilo še toliko bolj pomembno, da se z aktom istega ranga, torej z zakonom, te nejasnosti odpravijo, namesto da se na podzakonski ravni poskušajo zapolniti praznine, ki v teh zakonih obstajajo.« Po njegovih besedah gre tu predvsem za zakon o nalezljivih boleznih.

Politiziranje pravnega vprašanja

Pravni strokovnjaki sicer že dlje opozarjajo na spornost nekaterih vladnih odlokov, povezanih z omejevanjem širjenja epidemije covida, za nekatere odloke je ustavno sodišče tudi ugotovilo, da so neustavni.

»Zelo me preseneča, da se kljub toliko opozorilom iz stroke, da se to ne ureja z odloki, še ni nič spremenilo … Osebno me moti, da se sedaj v tem boju, ki je že deloma predvolilni boj, pravna vprašanja in pravni spor glede PCT-pogojev instrumentalizirajo v politične namene. To je slabo, moramo se držati prava. Po eni strani nimajo prav tisti, ki bi želeli preprečiti vsak poseg v pravice, kajti krizne razmere opravičujejo državo, da poseže v te pravice z začasnimi omejitvami,« je za Novice Svet še povedal Cerar in dodal, da morajo biti omejitve pravic tudi sorazmerne.

Policijska sindikata vložila pobudi za presojo

Sindikat policistov Slovenije (SPS) in Policijski sindikat Slovenije (PSS) sta na ustavno sodišče že vložila pobudo za presojo ustavnosti.

Prvi je vložil pobudo za presojo ustavnosti dveh vladnih odlokov, s katerima se uveljavljata protokola PCT in PC kot pogoja za opravljanje dela in ohranitev delovnega razmerja v državni upravi. Vložena pobuda vsebuje tudi predlog za zadržanje obeh odlokov ter predlog za prednostno obravnavo pred ustavnim sodiščem, so sporočili iz SPS.

V PSS pa poudarjajo, da podpirajo precepljenost državljanov ter ukrepe za obvladovanje in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, a ne na račun kršenja ustavnih pravic.

»Uveljavitev takšne nedopustne prakse pomeni, da so lahko v naslednjih dneh, v obliki samovoljnih oblastnih aktov vlade, 'na udaru' tudi druge človekove pravice in temeljne svoboščine, ki zadevajo vse zaposlene oziroma vse državljane. S tem se podira 'sistem zavor in ravnovesij' med posameznimi vejami oblasti, žrtve tega pa so zaposleni oziroma državljani,« so zapisali.

Obrambni sindikati zahtevajo umik

Na problem posrednega prisiljevanja v cepljenje proti covidu-19 so včeraj opozorili tudi sindikati na področju obrambe. V Sindikatu ministrstva za obrambo, Sindikatu vojakov Slovenije, Sindikatu vojske, obrambe in zaščite ter Sindikatu pilotov ministrstva za obrambo prav tako opozarjajo, da bi bila z uveljavitvijo pogoja PC ogrožena eksistenca zaposlenih in njihovih družin, kar je v popolnem nasprotju z evropskimi predpisi in standardi, so zapisali.

Sindikati na področju obrambe sicer zahtevajo, da vlada odlok umakne, pri tem pa se sklicujejo na resolucijo Sveta Evrope, ki je bila sprejeta v začetku letošnjega leta.

»Resolucija Sveta Evrope št. 2361 je jasna in zaradi zdravstvenih rizikov ob uporabi cepiva ali odločitve posameznika o necepljenju določa, da 'se državam prepoveduje, da bi cepljenje proti covidu postalo obvezno oziroma da bi se uzakonjena dolžnost cepiti se uporabljala za zapovedi, prepovedi ali diskriminacijo delavcev ali kogarkoli, ki se ne cepi',« so v Sindikatu vojakov Slovenije pojasnili na svoji spletni strani.