Frosinone

Italijanski zapornik na sojetnike strelja s pištolo, ki mu jo je prinesel dron

B.K.
20. 9. 2021, 20.40
Posodobljeno: 20. 9. 2021, 20.43
Deli članek:

Bil naj bi povezan z mafijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zapornik v italijanskem zaporu Frosinone, 100 kilometrov jugovzhodno od Rima, je sprožil tri strele proti sojetnikom v sosednji celici, za napad pa je uporabil pištolo. 28-letnik, ki je bojda povezan z neapeljsko mafijo, je pištolo po vsej verjetnosti dobil dostavljeno z dronom.

Do streljanja je prišlo, ko je 28-letnik stopil iz svoje celice, pod pretvezo, da gre pod tuš. Pištolo je najprej usmeril v paznika in ga prisilil, da mu izroči ključe do ostalih celic. Kljub temu, da je v roki držal šop ključev celice, v kateri so se nahajali njegovi zaporniški rivali, ni uspel odkleniti, zato je streljal kar skozi rešetke.

Zapornik je nato iz žepa potegnil mobilnik, ki ga prav tako ne bi smel imeti s sabo, in poklical odvetnika. Ta mu je svetoval, naj orožje izroči paznikom.

Varnostni incidenti v Italiji so pogosti, kritike na račun slabega upravljanja pa se vrstijo že vse odkar je junija v javnost pricurljal posnetek, na katerem je vidno, kako pazniki s pendreki pretepajo zapornike.

Apeninska država ima sicer najbolj prenatrpane zapore v Evropski uniji. Na vsakih 100 razpoložljivih mest je zaprtih namreč 120 zapornikov, kar je 5 več kot v Franciji in 50 več kot v Španiji.

Sindikat zaporniških paznikov je po incidentu s streljanje vlado pozval naj skliče krizni sestanek, saj je zaporniški sistem “izven kontrole”.