Ne zavrzite jih

Koristni triki za ponovno uporabo čajnih vrečk

Mare Koren
7. 8. 2021, 09.50
Deli članek:

Čaji so ne glede na letni čas zmeraj dobra izbira. Pozimi nas prijetno ogrejejo, v poletnih mesecih pa so še kako dobrodošli pri pripravi ledenih čajev. Nekaterim so jutranje budilo, spet drugim prijetna sprostitev po naporni službi.

Shutterstock
Čajnih vrečk ne zavrzite.

Čaje človeštvo pozna že stoletja, številne kulture so razvile svoje običaje in tradicije. Vsi jih radi pijemo, če že prej ne, zagotovo takrat, ko zbolimo. A tokrat bomo o čajih pisali z drugega zornega kota. Uporabljene čajne vrečke po navadi zavržemo, pri tem pa se ne zavedamo, kako koristne so tudi po svoji prvotni uporabi.

Uporabljeno mešanico kompostirajte

Uporabljene čajne mešanice naj ne romajo v smeti z ostalimi odpadki, temveč na kompost. Tako boste poskrbeli, da bo vaš vrt dobil več hranil. Uporabite jih lahko tudi za pripravo prevretkov ali blagih gnojil oziroma škropiv. Posebej primerni za to sta kamilica in meta, sadne mešanice pa niso najbolj dobrodošle. Seveda ne bo nič narobe, če se bodo znašle na kompostu. Pri tem odstranite embalažo, če ni razgradljiva.

Dreamstime
Z uporabljenimi čajnimi vrečkami obogatite kompost.

Osvežite vonj doma

Čajni listi in zelišča, ki se skrivajo v vrečkah, pripomorejo tudi k absorpciji neprijetnih vonjav. Tako si lahko privoščite precej preprost ekološki pristop osvežitve prostorov, hladilnika, koša za oblačila, koša za smeti, preprog … Če se boste lotili osvežitve preprog, suhe liste iz čajnih vrečk potresite po preprogah in jih pustite nekaj ur. Potem preproge temeljito posesajte.
Uporabljene čajne vrečke dobro posušite, nato pa vsebino stresite v steklen kozarec in hranite na polički v hladilniku, kjer bo absorbiral neprijetne vonjave, ali pa mešanico natresite v bombažne ali sintetične vrečke ter jih nastavite v koš za smeti, ob koš za oblačila, mačje stranišče …

dreamstime
Izboljšajte zrak v svojem domu.

Preženite mravlje in miši

Letos, kot pravijo, je sezona miši, a tudi mravlje pogosto najdejo pot do našega doma. Tako mravlje kot miši ne prenesejo vonja poprove mete, zato lahko uporabljene vrečke uporabite tudi kot naravni odganjalec nepovabljenih gostov. Še bolje bo, če boste na že uporabljene vrečke kanili še nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete in tudi lepo osvežili vonj doma.

dreamstime
Čajne vrečke poprove mete bodo pomagale odgnati miši in mravlje.

Zažgana posoda

V posodo, v kateri se je zažgala hrana, najprej nalijte nekaj vroče vode, nato pa dodajte čajno vrečko in pustite čez noč. Čajna vrečka bo pomagala zmehčati umazanijo.