veliko truda za relativno nizke zneske

Koliko je vredno olimpijsko zlato?

Sara Strk
7. 8. 2021, 10.09
Posodobljeno: 7. 8. 2021, 10.09
Deli članek:

Slovenska reprezentanca za olimpijske igre v Tokiu je sestavljena iz 54 športnikov, do zdaj pa so nekateri izmed njih osvojili olimpijske kolajne različnega leska. No, čeprav športnikom medalje pomenijo mnogo več kot zgolj finančno nagrado, pa smo raziskali, koliko so sploh vredne.

Profimedia
Olimpijske kolajne.

Če mislite, da športniki, ki se v Tokiu potegujejo za zlate medalje, z njimi tudi obogatijo, se močno motite. Za njihov dizajn je poskrbel oblikovalec Juniči Kavaniši, po njegovih besedah pa medalje odražajo koncept, da si morajo športniki za dosego slave vsak dan prizadevati za zmago. Na prvi pogled zato spominjajo na grobe kamne, ki so bili polirani, zdaj pa se na svetlobi bleščijo. Briljantnost medalj naj bi odražala topel sijaj prijateljstva in povezanost ljudi po vsem svetu.

Do leta 1912 so se lahko zmagovalci olimpijskih iger res razveselili pravih zlatih medalj, pozneje pa so začeli zmagovalcem deliti srebrne medalje, ki so bile zgolj prevlečene z zlatom. Tako je seveda tudi letos, saj po zasnovi zlate olimpijske medalje vsebujejo šest gramov zlata na približno 550 gramov čistega srebra. Tečaji zlata in srebra pogosto nihajo, zato vrednost zlate medalje ni vedno enaka. Cena zlate medalje se trenutno giblje nekje med 750 in 850 evri.

Iz čistega srebra je seveda izdelana tudi srebrna medalja, katere cena je trenutno zastavljena na približno 390 evrih. Tu nekoliko izstopajo bronaste medalje, ki so v večjem delu narejene iz cinka in bakra, vredne pa naj bi bile zgolj nekaj deset evrov.

Seveda pa so olimpijske medalje mnogo več kot le to, saj predstavljajo uspeh, ki je za športnike in države, iz katerih prihajajo, neprecenljiv.