Brezskrbno poletje

Dopust v času korone ni več enak dopustu, ki smo ga poznali pred njo

Mare Koren
16. 7. 2021, 21.00
Deli članek:

Končno poletje in končno zasluženi dopust. A ne tako brez skrbi kot prejšnja leta. Potovanja še nekaj časa ne bodo takšna, kot smo jih bili vajeni prej, strokovnjaki opozarjajo, da je pred vsakim odhodom v tujino pomembno preveriti stanje v določeni državi.

sta
Spoštujte ukrepe in pravila države, v kateri se nahajate.

Le česa drugega si vsi želimo kot brezskrbnega poletja, ko lahko končno spustimo živce na pašo in se predamo sončnim žarkom, zvoku bučanja morja ali čiste tišine nekje v hribih. In ne pozabimo na rajske peščene plaže, palme in koralne grebene … A pandemija nam je glede potovanj močno pristrigla peruti, zato povsem brezskrbno ne bo šlo. Vsekakor, če se odpravljate v tujino, pred odhodom preverite zdravstvene razmere v državi, aktualne omejitve, pravila in varnostne ukrepe, povezane s pandemijo covida-19. Prav tako potovanj ne moremo razumeti kot pobega na varno, stran od virusa, temveč predvsem nekam, kjer je možnost okužbe morda še večja. Za vas smo zato zbrali nekaj osnovnih napotkov, ki vam bodo koristili na poti.

Riziko odpovedi in spremembe letov

Veliko nezadovoljnih in nesrečnih obrazov je bilo videti v zadnjem letu zaradi preklicanih letalskih poletov, veliko je bilo preklicanih aranžmajev, številni so ostali celo brez povračila sredstev. Kako se torej najbolje zavarovati? Svetujemo vam, da se ob načrtovanju potovanja, če tega še niste storili, pozanimate o splošnih pogojih in zavarovanju sredstev oziroma o možnosti zavarovanja rizika odpovedi. Ne skoparite z vprašanji in natančno preberite pogodbe, ki jih podpisujete. Če raje potujete v lastni režiji in ne marate organiziranih počitnic, ne pozabite na ustrezna zavarovanja tako letalskih vozovnic in namestitev kot svojega zdravja. Pri sklepanju zavarovalnih polic pozorno preberite, kaj zajemajo, saj vse ne krijejo škod in nezgod, ki se pojavijo kot posledica pandemije. Preverite tudi vse potrebne informacije in politike sprememb ter odpovedi izbrane letalske družbe, s katero boste potovali.

Izbirajte raje butične hotele

Pri izbiri nastanitev oziroma nočitev v času potovanja je treba na situacijo morda pogledati z drugega zornega kota. Če smo nekoč brez težav rezervirali nastanitev v večjih letoviščih ali hotelih, še posebno če so ponujali nekoliko sprejemljivejše cene, se zdaj z vidika varnosti zdravja temu raje izognimo. Tam bo najverjetneje več turistov, prehranjujejo pa se v skupnih jedilnicah, brez posebne razvrstitve, in tudi število gostov v ostalih skupnih prostorih je redkokdaj omejeno oziroma nadzorovano, zato sta medsebojni stik oziroma možnost okužbe večja. Razmislite tudi o higienskih standardih, še posebno v deželah tretjega sveta, tako v jedilnicah kot v bazenih in barih. Vsekakor se je pametneje nastaniti v manjših, butičnih ali družinskih hotelih, ali še bolje, v apartmajih in studiih, kjer je tudi organizacija prehrane prepuščena vam. Tako imate popoln nadzor nad kvaliteto in pripravo obrokov, izognete se stiku z množicami v jedilnicah in zmanjšate možnosti okužbe. Prav tako preverite politiko odpovedi in povračila sredstev ob morebitnih nepredvidenih dogodkih.

dreamstime
hotel, hotelska soba

Kako je s testiranji?

Morda imate občutek, da se v času rezervacij dopusta pogovarjate zgolj o testiranju pred in po počitnicah, a to ni čisto brez potrebe. Večina držav, razen redkih izjem, bo od vas zahtevala negativen izvid PCR-testa, ki ob vstopu v državo ne sme biti starejši od 72 ur. Da bi se izognili zapletom, vnaprej poizvedite, kje in kdaj se lahko testirate in v kakšni obliki dobite potrdilo o testu. Te stvari pri nas samoumevne in povsem logične, a morda povsod ni tako. Prosite še za dodatne natisnjene izvode potrdil in možna potrdila, ki vam jih lahko posredujejo na elektronski naslov.

Profimedia
72 ur je lahko star negativni izvid PCR-testa, ki ga potrebujete ob vstopu v tujo državo.

Ne pozabite na maske in razkužila 

Potovanje z letalom v času pandemije lahko pri marsikom vzbuja dodaten občutek nesproščenosti in tesnobe, kar pa lahko omilimo z upoštevanjem zaščitnih ukrepov in ustrezno pripravo. Ne pozabite na zalogo zaščitnih mask, pri tem vam svetujemo maske tipa FFP2 in FFP3, ter na razkužila in lastne prigrizke. Prigrizke predvsem zato, ker so v tem času številni lokali in bari na letališčih zaprti. Na letalu z dezinfekcijskim robčkom preventivno obrišite površine, ki se jih potniki največkrat dotikajo. Izogibajte se toaletnim prostorom in se ne dotikajte obraza, če niste prej razkužili rok.

Dreamstime
Ne pozabite na primerno varnostno razdaljo in pravilno nošenje maske.

Podpirajte lokalno 

Smo v času velikega, svetovnega boja proti nadležnemu virusu, ta pa je vplival na kvaliteto številnih življenj, tako ali drugače. Pandemija je precej vplivala na dejavnost lokalnih ponudnikov in manjših podjetij, zato nikar ne pozabite na lokalne prodajalce sadja, ustavite se pri ustvarjalcih unikatnih izdelkov, lokalnih ponudnikih hrane, ki so v času pandemije najverjetneje živeli s precej omejenimi sredstvi. Tako se boste tudi izognili večjim trgovinskim centrom in zbirališčem ljudi, kjer je možnost okužbe večja.

dreamstime
zelenjava, tržnica

Spoštujte ukrepe in bodite previdni

Ne glede na to, kakšni so pogoji in pravila v času pandemije pri nas, upoštevajte pravila in ukrepe države, ki jo obiščete, razen če so naši standardi višji od tistih v obiskani državi. Ne pozabite na primerno varnostno razdaljo in pravilno nošenje maske ter redno umivanje in razkuževanje rok. Izogibajte se točkam, kjer se pojavljajo množice ljudi, saj to povečuje določena tveganja. Dopust si organizirajte tako, da ste čim več na zraku, izogibajte se manjšim zaprtim prostorom. Na turističnih destinacijah lahko pričakujete ljudi z vseh koncev sveta, zato bodite tam še bolj previdni pri varovanju svojega zdravja in osebnih predmetov.

Obisk več držav hkrati naj počaka

Če so bili nekoč popularni »road tripi« ali »boat tripi«, v katerih se je obiskalo več držav hkrati, danes morda to ni najboljša izbira. Sploh v državah tretjega sveta, recimo če želite obiskati dve ali tri države Azije, morda Amerike, ali pa celo Afrike. Številni, ki imajo radi spontane odločitve, so se o počitnicah in obisku držav velikokrat odločali na hitro, danes je to skoraj nemogoče. V obdobju korone odločanje o ciljni destinaciji zahteva veliko več premišljenosti. Koronavirus bo verjetno še nekaj časa vplival na letalske povezave, tranzite, pravila o obvezni karanteni in testiranju, in smernice pri prehodu meja med državami se bodo nenehno spreminjale. Če se kljub temu ne želite odpovedati obisku več držav hkrati, izberite takšne, ki imajo ugodno epidemiološko sliko.

Dreamstime
Potovanje

Niko Časar
koronavirus, razkužilo, razkuževanje rok