Edinstvena aroma

Zgodba kave do vašega doma

N.N.
15. 7. 2021, 10.34
Posodobljeno: 15. 7. 2021, 10.36
Deli članek:

Vonj po kavi je vonj jutra. Ne glede na to, ali je zima, ali poletje je to nežen uvod v dan, ko se še vsi zaspani sprehodimo do štedilnika.

Dreamstime
Na okus kave vpliva tudi to, kako je pridelana in kasneje predelana.

Že ko odpremo lonček ali posodo, v kateri je shranjena sveže mleta kava, se nam nariše nasmeh na obrazu. Skoraj toliko kot je ljudi, toliko je načinov priprave kave, ampak na okus kave vpliva tudi to, kako je pridelana in kasneje predelana. Se kdaj vprašate, kako je kava prišla do vas?

Rastlina kavovec raste v tropskem in subtropskem pasu. Uspeva v Srednji in Južni Ameriki, Afriki ter Aziji. Najbolj cenjena sorta kave je Arabica. Pot kave se prične z obiranjem plodov, ki jih je potem potrebno primerno predelati, da pridemo do zrn. Poznamo dva načina, kako priti do kavnih zrn – mokro in suho metodo. Pri mokri metodi moramo plodove namakati fermentirati v vodi, kar bo zrnju dalo še dodatno aromo. Pri suhi metodi pa plodove izpostavimo soncu in jih po nekaj dneh oluščimo. Tako obdelana kava se pakiran v vreče in po svetu potuje do pražarn. Praženje kavi daje značilno barvo, aromo in okus. Po praženju sledi mletje. Poznamo več stopenj mletja kave. Najbolj fino je mleta kava za pripravo turške kave, najbolj grobo pa za filter.

Za brbončiče velikih kavoljubov

Zelo zanimiv primer pridelave kave najdemo v samem srcu Afrike, natančneje v Ruandi. Na približno 1800 metrih nadmorske višine gojijo sorto kave Arabica Bourbon. V regiji Mubuga, kjer se nahaja predelovalnica, kamor kavo nosijo okoliški mali pridelovalci kave, pridelajo približno 480 ton kave. Namenjena je kavoljubom, ki imajo izrazito prefinjene brbončice. Njena posebnost se skriva v edinstvenem prepletu čokoladnih in citrusnih not. Kavna zrna so srednje pražena in nam ponujajo popolno izkušnjo. Se vam je ob tem opisu zahotelo, da obiščete Ruando in poskusite to izjemno kavno mešanico? Na srečo vam ni treba tako daleč – Barcaffè Rwanda je na voljo na prodajnih policah in vas bo popeljala na popotovanje nepozabnega vonja in okusa. Na interaktivnem zemljevidu namreč lahko sledite potovanju kavnih zrn vse od plantaže kave preko obratov za pranje in skladiščenje kave do izvoznega in uvoznega pristanišča. Zdaj lahko potrošniki prvič spremljajo pot kave, od kavovca, do pražarne, v kateri nastaja aromatični Barcaffè. Pri kavi tehnologija popolne sledljivosti omogoča, da z enostavnim skeniranjem QR-kode, ki jo najdete na pakiranju kave, spoznate pot, ki jo je ta kava prepotovala.