65 milijonov litrov

Kanalizacijske odplake uničile plaže v “mestu angelov”

B.K.
15. 7. 2021, 10.42
Posodobljeno: 15. 7. 2021, 10.45
Deli članek:

65 milijonov litrov neprečiščenih odplak je onesnažilo plaže vzdolž Los Angelesa.

Profimedia
Prve opozorilne table so mestne oblasti postavile šele v ponedeljek čez dan.

Kar 65 milijonov litrov neprečiščenih kanalizacijskih odplak je bilo izpuščenih v morje ob kalifornijskem mestu Los Angeles, poročajo tuji mediji. Ekološka katastrofa se je zgodila v nedeljo ponoči, mestne oblasti pa več ur niso reagirale. Plaže so že od ponedeljka dalje zaprte.

Do izliva odplak je prišlo, ker je v čistilno napravo Hyperion v okrožju Playa del Rey pritekla nenavadna količina trdnih odpadkov. Ti so zamašili filtre in odplake so začele zalivati napravo. Da bi se izognili katastrofalnemu izkopu celotne naprave, so odgovorni odprli lopute in nesnago odplavili v morje.

Neprečiščena nesnaga je v morje začela odtekati v nedeljo okoli pol osmih zvečer, lopute pa so zaprli šele v ponedeljek ob pol petih zjutraj.

Kljub temu, da so bili predstavniki mestnih oblasti na kraju že v nedeljo zvečer, pa so se prve plaže zaprle šele v ponedeljek ob pol šestih popoldne. O katastrofi prav tako niso bili obveščeni gasilci.

Kljub veliki količini odplak pa se stanje ob obali Los Angelesa počasi stabilizira. Mestne oblasti so sporočile, da testi vode kažejo, da je ta varna za kopanje, plaže pa naj bi znova odprli danes zvečer.