Kaj pada z neba?

VIDEO: Magnet privlači saharski prah – za kakšno "zaroto" gre?

J.P.
15. 7. 2021, 08.32
Posodobljeno: 15. 7. 2021, 08.47
Deli članek:

Kaj je v saharskem prahu, ki nam te dni kazi podobo jeklenih konjičkov.

Arso
Takih prizorov te dni ne primanjkuje.

Le kdo v teh dni ni tako ali drugače prišel v stik z njim? Beseda teče o saharskem prahu, ki ga v zadnjem času nad nami ni primanjkovalo. Naše kraje sicer doseže večkrat na leto, opazimo pa ga, ko dež pušča sledove, saj ga padavine spirajo iz zraka. A ne le to: puščavski prah slabša vidljivost, nebo pa obarva v rjavkast odtenek.

Zračne mase s puščavskim prahom lahko prepotujejo velike razdalje. Subtropski vetrovi vzhodnih smeri lahko puščavski pesek iz Sahare prenesejo vso do Karibskega otočja in amazonskega pragozda, vremenoslovci pa izpostavljajo še eno njegovo lastnost: verjetno malce pospešuje taljenje snega.

Sumljivi magnetizem

Pri nas ga je mogoče najpogosteje opaziti na jeklenih konjičkih, na katerih pušča rjave sledi.

Slovenski uporabnik družabnega omrežja Facebook je pred kratkim naredil eksperiment z magnetom, ki je vsaj na slovenskem delu spletnih prostranstev postal viralen. Na posnetku je mogoče videti, da se saharski prah na vetrobranskem steklu vozila odziva na magnet. Vsekakor dober povod za teorijo zarote, torej, zato smo se obrnili na Agencijo RS za okolje (Arso) in njene strokovnjake, da nepotrebno kratenje spanca zatrejo v kali. Kot so nam povedali, saharski pesek v primerjavi z "običajnimi" delci vsebuje predvsem več aluminija, železa, mangana in silicija. "Železo se običajno pojavlja v saharskem prahu kot hematit v oksidirani obliki 3+, ki ima magnetne lastnosti. Če saharski prah ni prisoten, je železa v delcih precej manj. V laboratoriju Arsa se izvaja tudi določitev elementarnega in organskega ogljika na filtrih z delci PM10 ali PM2,5, in sicer s termično metodo z optično korekcijo. Če nad našimi kraji ni saharskega prahu, so filtri po analizi "beli", saj se elementarni ogljik, ki daje filtrom sivo oziroma črno barvo, v postopku analiznega postopka odstrani. Če je nad našimi kraji saharski prah, so filtri po analizi rumeno-oranžne barve zaradi železa, ki je prisoten v saharskem prahu," so še pojasnili.