Za sladokusce z debelimi denarnicami

Vaniljeva krema, fondant, diamanti … To so najdražje torte na svetu

Sara Štrk
9. 5. 2021, 07.58
Deli članek:

Vsak se rad kdaj posladka s kosom torte, ti pa le redko presežejo ceno nekaj evrov. No, če vas zanima, koliko stanejo sladke mojstrovine, okrašene z diamanti in visoke nekaj metrov, ki si jih ob rojstnem dnevu privoščijo najpremožnejši, je ta članek za vas.

Pinterest
Dekadentno torto "Modna brv" je ustvarila britanska oblikovalka Debbie Wingham.

Modna brv – 75.000.000 evrov

Dekadentno torto je ustvarila britanska oblikovalka Debbie Wingham, ki je zaslovela pred leti, ko je za 17,7 milijona dolarjev izdelala takrat najdražjo obleko na svetu. Ekstravagantno sladico je za hčerkin rojstni dan kupil anonimen kupec iz Združenih arabskih emiratov. Winghamova je dejala, da je torta, ki ponazarja šest metrov dolgo modno brv, težka skoraj 500 kilogramov. Izdelava je trajala več kot 1100 ur, saj so bile vse drobne užitne figurice ročno izdelane, Winghamova je bila pozorna na vsak detajl, vključno s sončnimi očali in torbicami. Torta je okrašena tudi s 4000 diamanti, med njimi s 5,2-karatnim rožnatim diamantom, 6,4-karatnim rumenim diamantom in 15 petkaratnimi belimi diamanti. Samo teh 17 kamnov je vrednih več kot 45 milijonov evrov. Kljub vsemu blišču pa naj oblikovalka ne bi pozabila na okus. Glavne sestavine pri peki torte so bili stroki vanilje z Madagaskarja, krema iz maskarponeja in jagodni džem. Za piko na i sta poskrbela še čokoladni ganaš in krema iz čokoladnih tartufov.

Pinterest
Torta modna brv je šla za 75.000.000 evrov.

Diamantna vaniljeva torta – 52.000.000 evrov

Leta 2013 je torta z vrednostjo 52 milijonov evrov presegla takratni rekord najdražje torte na svetu. Zasnovana je bila za državno razstavo istospolnih porok v Liverpoolu. Torto je ustvarila angleška pekarna Cake, v višino pa je merila kar meter in pol. Sestavljena je bila iz osmih plasti čokoladnega biskvita, prekrita pa z vaniljevo kremo in belim fondantom. Za visoko ceno je poskrbelo več kot 4000 diamantov, ki so bili ročno nameščeni na torto. Obiskovalci razstave niso meli le priložnosti videti veličastne torte, ampak so jo lahko tudi pokusili. Dvainpetdeset milijonov vredna sladka mojstrovina je bila torej poslastica večera, obiskovalci pa so lahko diamante, ki seveda niso bili užitni, odnesli domov.

facebook
Diamantna vanilijeva torta