lahki ležaki
Dreamstime
Lahki ležak.

Lahki ležak: Lahki ležaki so piva, ki jih denimo v Združenih državah Amerike prodajo največ (poznani so tudi kot lager piva); gre za piva z blagim okusom in lahkimi telesi, osnovni namen pa je gašenje žeje. Odlično se ujemajo z začinjeno hrano, burgerji in solatami.

Pšenično pivo: Pšenična piva imajo aromo kruha in rahlo sladkobno noto, medtem ko so arome hmelja zaznavne kot arome sadja, citrusov in cvetlic. Odlično se ujemajo z začinjeno hrano in sadnimi sladicami.

jantarno pivo
Dreamstime
Jantarno pivo

Jantarno pivo (amber ale): Ime so dobila po svoji jantarni barvi, ponašajo se z zmerno alkoholno stopnjo, so lepo hmeljana, v užitek je tudi karamelni okus. Ujemajo se s pico, ocvrto hrano in dimljeno svinjino.

India pale ales (IPA): Gre za močno hmeljana, srednje močna piva, ki ob požirku delujejo nekoliko suho. Odlično se ujemajo z zrezki, jedmi z žara in mehiško hrano.

temni ležak
Dreamstime
Temni ležak

Temni ležak: V primerjavi s svetlimi ležaki gre za temnejšo in bolj sladko različico z več okusa. Ujemajo se s pico, burgerji in enolončnicami.

Rjavi ale: To so sladka, rjava, karamelna piva, ki se odlično kombinirajo s klobasami, sušijem in ribami.

stout
Dreamstime
Stout

Stout: To so črna piva s poudarjenim praženim okusom, ki lahko spominja na skodelico kave z okusom čokolade. Odlično se prilegajo čokoladnim sladicam, morskim sadežem in mehiški hrani.

Porter: Srednje močna piva rjave barve s praženo noto in grenkobo se odlično ujemajo z morsko hrano, sladicami z okusom kave in divjačino.