ČESA NE SMETE POZABITI

Ste letos že servisirali svojo vrtno kosilnico?

Mare Koren
8. 5. 2021, 20.25
Deli članek:

Na novo sezono urejanja okolice hiše je treba pripraviti tudi vrtno kosilnico, saj si boste le tako zagotovili nemoteno in uspešno delo, ki vam bo v veselje. Kaj je treba preveriti, kaj zamenjati, kaj popraviti? Pripravili smo vam nekaj ključnih točk.

Dreamstime
Olje je treba zamenjati samo pri kosilnicah, ki jih poganja čisti bencin. Pri kosilnicah z dvotaktnim motorjem menjava olja odpade.

Pomlad je že na široko odprla svoja vrata, sezona košnje pa se je tudi že začela. Na samem začetku je treba poskrbeti, da je na novo obdobje pripravljeno tudi orodje. Ustrezna priprava kosilnice na sezono je ključnega pomena za njeno dolgotrajno življenjsko dobo in kakovostno košnjo.

Dreamstime
Za svečko, ki je v valju, obstaja posebej ključ, s katerim jo odvijete. Odstranjeno svečko najprej očistite s čisto krpo in po potrebi očistite vrat z brusnim papirjem. Svečko po potrebi zamenjajte z novo.

Kosilnico temeljito očistite

Če kosilnice niste dobro očistili ob koncu sezone, to storite zdaj oziroma še preden se lotite pregleda motorja in drugih sestavnih delov. Za čiščenje ohišja in zunanji del motorja uporabite bombažno krpo. Če je umazanija trdovratna, si lahko pomagate tudi s sprejem WD-40, ki ga nanesete na želeno površino in tako odstranite umazanijo. Drugače pa bi morala zadostovati že naoljena krpa. Pri čiščenju spodnje strani in okoli noža uporabite ustrezno orodje. Najlažje boste zaplate trave odstranili s pleskarsko lopatko. A bodite previdni. Pri čiščenju kosilnico dvignite dovolj visoko, da boste dosegli umazanijo, ali pa jo obrnite na bok ali na glavo. V tem primeru boste sicer morali izprazniti zbiralnik za olje in bencin, sicer bosta začela iztekati.

Pregled in menjava olja

Potem ko ste kosilnico temeljito očistili, je čas za pregled motorja. Najprej preverite rezervoar za olje oziroma merilno paličico, da preverite stanje. Glede menjave olja se mnenja sicer krešejo, a večina proizvajalcev pravi, da je olje treba zamenjati enkrat letno. Da bi odstranili starega, boste morali preveriti, kje se skriva vijak za olje. Ta je po navadi na spodnji strani ob nožu. Kosilnico dvignite in podložite ter podstavite posodo, v katero naj odteče olje. Če vijaka ni, boste morali olje odstraniti skozi odprtino, v katero olje dolivate. V ta namen postavite kosilnico na zadnji kolesi, da je obrnjena fiksno navpično v zrak. Ko je zbiralnik prazen, postavite kosilnico v vodoraven položaj in dotočite novo olje. Količino olja kontrolirajte s kontrolno skalo. Preverite še zračni filter in filter goriva ter ju po potrebi zamenjajte.

Brušenje noža

V primerno in vsakoletno pripravo kosilnice je všteto tudi vsakoletno brušenje noža. Nož je treba najprej dobro očistiti, nato pa odvijačiti s kosilnice. Pri tem je treba rezilo fiksirati, da se med vijačenjem ne premika. Preden odstranite vijak, preverite, kako je bil nož vstavljen in kako si zapovrstjo sledijo podložke in morebitne vzmeti. Najbolj priročno je fotografiranje sestave, saj boste le tako lahko vse pravilno sestavili nazaj. Rezilo nato še enkrat dobro očistite in ga preglejte. Če je nalomljeno, zvito ali če opazite razpoko, ga je treba nujno zamenjati, saj lahko sicer predstavlja nevarnost za vsakogar, ki uporablja kosilnico. Nož vpnite v primež in naostrite s pilo ali brusilko. Pozorni bodite, da se rezilo ne pregreje. Pomembno je tudi, da obdržite prvotni kot ostrine in da rezilo ostane uravnoteženo.