Nasveti in triki

Sezona peke na žaru se je odprla

Mare Koren
8. 5. 2021, 15.14
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 09.41
Deli članek:

Sezona peke na žaru se je z majem zagotovo začela, čeprav nam veselje nekoliko kvari še vreme. Za vas smo tako pripravili nekaj priročnih nasvetov, s katerimi bo žar hitro pripravljen za nove gurmanske užitke.

Dreamstime
Če rešetk niste očistili takoj po uporabi, jih dobro pregrejte pred naslednjo.

Toplejši dnevi so prinesli željo po druženju na prostem in v dobri družbi prijateljev ter okusne hrane. Pikniki so od nekdaj priljubljena oblika druženja skoraj vsakega vrta, terase, zelenice ali balkona, a gotovo je med manj priljubljenimi opravili čiščenje žara. Zbrali smo nekaj priročnih idej, s katerimi boste lažje in preprosteje očistili žar, ki vam bo tako še dolgo in dobro služil.

Očistite ga po vsaki uporabi

Najmanj dela boste imeli, če boste žar očistili takoj po uporabi. Rešetko boste sicer najlažje očistili, ko je še vroča. Premažite jo z jedilnim oljem, nato pa jo dobro zdrgnite z žičnato ščetko in obrišite z brisačo. Čiščenja se sicer lotite takoj, ko se rešetke in plošče ohladijo. Z njih najprej odstranite zažgane ostanke hrane. Pomembno je, da rešetk in plošč ne pustite stati, saj se bo umazanija precej zasušila in bo čiščenje mnogo težje.

Detergent, kis in voda

Za čiščenje uporabite milnico oziroma detergent za pomivanje posode in vročo vodo. Na mestih, kjer sta maščoba in umazanija trdovratni, uporabite mešanico vode, kisa in detergenta. S to mešanico boste najlažje očistili tudi rešetke.

Vonj odpravite z limono

Če še želite izogniti neprijetnemu vonju in okusu, ker ste pekli ribe, rešetke in ploščo podrgnite s polovico limone in pustite delovati nekaj minut. Nato ploščo oziroma rešetke operite s hladno vodo.  V odlično pomoč pri čiščenju vam je lahko tudi kovinska ščetka, ki jo dobite na oddelkih z žari, za manjše kotičke, ki jih je težko doseči, pa lahko uporabite zobno ščetko, ki je že odslužila svojemu namenu. Dobro očiščen žar nato pustite, da se posuši. Če želite rešetke in plošče obvarovati pred erozijo in nastankom rje, jih lahko na tanko premažete z jedilnim oljem. Pri čiščenju vroče plošče plinskega žara si lahko pomagate z zidarsko lopatko, kot to počnejo tudi pravi kuharsko mojstri. Ta bo hitro odstranila vso zažgano umazanijo in poskrbela, da bo plošča v trenutku čista. Če pa rešetke ne boste utegnili očistiti takoj, pri naslednji peki najprej zakurite žar in rešetko ali ploščo dobro segrejte in ju šele nato očistite. Tako bo precej lažje, kot če se boste tega lotevali brez predhodnega pregrevanja.