HUJŠAJMO Z GRENIVKAMI

Z rumenim sadežem nad odvečne kilograme

T.D.
4. 4. 2021, 18.02
Deli članek:

Pravilom diete ni težko slediti, saj so vse, kar predpisuje, z vitamini bogate grenivke, za katere tudi zadnje študije kažejo, da so nadvse shujševalne, mi pa dodajmo, da so tudi pomladno osvežilne.

Dreamstime
Grenivke vsebujejo zelo malo maščob, veliko vitamina A in C, vlaknine, beta karoten in natrij.
Ker grenivke vsebujejo malo beljakovin, železa, kalcija in še nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov, priporočamo, da se diete držite le krajši čas.

Številni dietologi sok grenivk svetujejo predvsem za začetno naglo in spodbudno izgubljanje telesne teže. Zadostuje, če vztrajate 12 dni, in že boste vitkejši za kilogram ali dva. Dnevno zaužijte tri obroke in en prigrizek, pri vsakem obroku pa morate pojesti polovico grenivke ali popiti pol skodelice nesladkanega, najbolje sveže iztisnjenega grenivkinega soka. Čeprav grenivkam pripisujejo poseben encim, ki pomaga pri izgorevanju maščobe, te trditve za zdaj znanstveniki še niso potrdili. Študije dokazujejo, da gre hujšanje prej pripisati omejenosti dovoljenih živil, zmanjšanemu vnosu kalorij ter veliki izgubi tekočine, predvsem na račun kave in čaja. Dieta med obroki prepoveduje uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov in prigrizkov. Tako lahko zaužijete le tisoč kalorij na dan. Mnogi morda porečete, da je to res malo, vendar avtorji diete zatrjujejo, da je pomembnejše počutje in da lakote sploh ne boste čutili.

Prednosti in slabosti diete

Grenivke vsebujejo zelo malo maščob, veliko vitaminov A in C, vlaknine, betakaroten in natrij. Ta čas znanstveniki raziskujejo fitokemikalije v grenivkah, saj naj bi nas varovale pred boleznimi. Nekatere raziskave namigujejo, da morda obstaja povezava med uživanjem grenivk in znižanjem ravni inzulina v krvi, kar preprečuje napade lakote in lahko pripomore k izgubljanju telesne teže. Ker grenivke sicer vsebujejo malo beljakovin, železa, kalcija in drugih pomembnih vitaminov in mineralov, priporočamo, da se diete držite le krajši čas. Če boste vztrajali dlje kot tri tedne, se boste najbrž počutili utrujene, občutili boste vrtoglavico, želodčno slabost ali pa ne boste mogli odvajati blata. Poleg tega lahko pretirano uživanje napitkov s kofeinom povzroči dehidracijo. Držite se torej pomembnih navodil, ne dodajajte in ne odvzemajte dieti ničesar! Potrudite se, da izgubljenih kilogramov po shujševalnem programu ne bi znova pridobili.

Za koga je dieta primerna

Dieta je primerna za ljudi dobrega zdravja, ki želijo v kratkem času izgubiti okoli pasu kar nekaj centimetrov. Kajpak naj se je ne bi lotevale nosečnice, tisti, ki sočasno jemljejo kakšna zdravila, sladkorni bolniki, ljudje, ki imajo težave s srcem in ožiljem, ter vsi, ki se tako ali drugače slabo počutijo že pred dieto. Najbolje bo, da vas, preden olupite prvo grenivko, pregleda zdravnik.