drage pregrehe

Velikonočna jajčka lahko stanejo tudi do 100.000 evrov

Sara Štrk
4. 4. 2021, 10.37
Posodobljeno: 4. 4. 2021, 10.38
Deli članek:

Za veliko noč na mizah gotovo ne manjka hrane. Odrasli se najbolj veselimo šunke, pirhov in potice, otroci pa najpogosteje posežejo po čokoladnih jajčkih. Kako pa se med prazniki sladkajo tisti, ki so za čokoladne pregrehe pripravljeni odšteti tudi več tisočakov?

Fortnum&Mason
Bomboniera Fortnum&Mason

1. Velikonočni zajec – 35.000 evrov

Za izdelavo velikonočnega zajca iz luksuzne 75-odstotne temne čokolade Tanzania Origin je nagrajeni slaščičar Martin Chiffers potreboval kar dva dneva, saj je bilo treba vsak detajl na čokoladnem zajcu, ki v višino meri kar 40 centimetrov, izrezljati ročno. Razkošna skulptura, ki tehta približno pet kilogramov in vsebuje 548.000 kalorij, ima v čokolado vstavljena dva diamanta v skupni vrednosti 25.000 funtov. Diamanta predstavljata oči. Ob zajčjih nogah so tudi tri čokoladna jajca, krasijo pa jih zlati lističi.

Forbes
Čokoladni zajec

No, če vas pri nakupu čokoladnega zajca ne ovira visoka cena, pač pa kalorije, kar brez skrbi. Ob nizkih temperaturah naj bi bila čokolada užitna tudi do dve leti, kar pomeni, da bi imeli dovolj sladke zaloge za nekaj časa.

2. Diamantno velikonočno jajce Stella – 100.000 evrov

Pinterest
Diamond Stella velikonočno jajce.

Šestdeset centimetrov visoko jajce je bilo na ogled postavljeno v londonski trgovini La Maison du Chocolat, kjer sta ga varovala dva varnostnika. Narejeno je bilo iz več plasti belgijske čokolade, notranjost pa je bila napolnjena s sadno kremo s koščki marelice in breskve. Kljub velikosti in dragi vrsti čokolade se je glavni razlog za visoko ceno skrival v več kot stotih 0,5-karatnih diamantih, ki so krasili čokoladno velikonočno jajce. Za njegovo izdelavo so porabili malo več kot tri tedne, saj so morali diamante in dekorativne zvezdice ročno namestiti na čokolado. Jajca po nekaj tednih ni kupil nihče, zato so ga stopili, diamante pa vrnili draguljarjem.

3. Velikonočna bombonjera – 200 evrov

Podjetje Fortnum & Mason velja za enega najbolj znanih proizvajalcev luksuzne (in seveda tudi drage) čokolade na svetu. Leta 2019 so predstavili svojo velikonočno kolekcijo, ki je poleg posameznih čokoladnih jajčk in čokolad vključevala tudi bombonjero pralinejev. Vsako miniaturno jajce je ročno izdelano in porisano ter napolnjeno s šestimi različnimi okusi ganaša (ganache). Gre za zbirko pomladnih okusov, kot so vrtnica, češnja, žafran, jagode, orehi in karamela. Pralineje tisti, ki so za bombonjero pripravljeni odšteti 200 evrov, prejmejo v čudoviti dvonadstropni leseni škatli, ki je ročno delo priznanih lesarskih mojstrov. Vsako leto pred prazniki podjetje na voljo ponudi le nekaj deset bombonjer, te pa so razprodane že v nekaj minutah.