Zanimivosti

Ko vreme na kovini pusti rjaste sledi

Mare Koren
4. 4. 2021, 09.07
Deli članek:

Slabo vreme, dež, sneg in drugi vremenski vplivi precej hitro poskrbijo, da se na kovinskih izdelkih začne pojavljati rja, ki je posledica oksidacije. Vsekakor tak izdelek še ni za odpis, prav tako obstaja nekaj odličnih trikov, ki bodo pripomogli k odstranitvi rje.

Dreamstime
Rjaste predmete z lahkoto očistimo tudi s preprostimi naravnimi kuhinjskimi čistili, kot so kis, limona in sol.

Zoper rjo se lahko borimo na številne načine in zgolj nekaj rjavih pikic, ki so se pojavile na izdelku, lahko hitro odstranimo in izdelku povrnemo sijaj. Na pomoč nam lahko priskočijo že gospodinjski izdelki. Eden takih je denimo kis ali pa aluminijasta folija. Več trikov vam razkrivamo v nadaljevanju.

Prva rešitev je alkoholni kis

Alkoholni kis velja za izjemno učinkovito sredstvo za odstranjevanje rje. Kis reagira na rjo in ob stiku povzroči raztapljanje. Nič ne bo narobe, če boste zarjaveli kovinski predmet za nekaj minut ali kar čez noč potopili v alkoholni kis, naslednji dan pa ga preprosto samo obrisali. Če gre za večjo površino, na kateri se je nabrala rja, jo popršite s kisom in pustite delovati nekaj časa, nato pa postopek ponovite. Pomagate si lahko tudi s krpo, pomočeno v kis, in drgnjenjem.

Na pomoč naj priskoči še aluminijasta folija

V veliko pomoč pri brisanju rje s kovinskih predmetov je lahko aluminijasta folija. Kos aluminijaste folije pomočite v kis in nato predmet preprosto obrišite oziroma podrgnite. Aluminijasta folija bo pospešila reakcijo in povečala trenje ter tako prispevala k lažjemu odstranjevanju rje tudi z večjih predmetov. Zaradi hlapljivosti vam priporočamo, da pri tem opravilu uporabljate masko.

Limona in sol

Limona in sol po navadi v duetu nastopata na kakšni dobri zabavi, a tudi v kuhinji sta nepogrešljiv par. Več kot očitno dobro delujeta tudi pri odpravljanju rje. Na rjasto površino najprej nasujte sol. Lažje je, če površino najprej nekoliko zmočite, nato pa predmet previdno prelijete z limoninim sokom. Pustite stati vsaj štiri ure, nato pa ga očistite z aluminijasto folijo ali mehko krpo. Na pomoč naj vam priskoči še ostanek mešanice. Ta bo dovolj močan, da bo ostranil še nekaj trdovratne madeže, a pri tem ne bo poškodoval limone.

 rjavenje kolesa (glavna) zarjavelo orodje: Zarjavelo orodje potopite v kis in pustite več ur, nato pa zgolj obrišite. zarjavela posoda: Na pomoč vam lahko priskoči tudi aluminijasta folija. zarjavela mreža: Čiščenja se lahko lotite tudi z limono in kisom.***