Diši po vzhodu

Spoznajmo šitake, cenjene v kulinariki in zdravilstvu

Mare Koren
3. 4. 2021, 18.17
Deli članek:

Vsi, ki obožujemo kitajsko ali azijsko hrano nasploh, v receptih pogosto zasledimo šitake. Tradicionalne kitajske gobe, ki jih uporabljajo v kulinariki in hkrati zdravilstvu. Jih poznate?

Dreamstime
Z uživanjem šitak lahko izboljšamo delovanje imunskega sistema, odpravimo glavobole, visoko raven holesterola ...

Šitake boste našli tudi pod imenom japonska nazobčanka in v azijskih državah veljajo za izjemno okusne gobe ter za stalnico v številnih receptih. Užitne so tako surove kot kuhane in pečene, a o tem nekoliko kasneje. Vsekakor je vredno omeniti, da jih že stoletja uporabljajo tudi v medicinske namene. Danes jih gojijo že skoraj povsod po svetu in z malce truda lahko najdete tudi slovenske pridelovalce ali se pridelave lotite kar sami.

Gojimo jih tudi pri nas

Drobne trose šitak lahko kupite tudi pri nas, in sicer v bolje založenih trgovinah s semeni in drugo vrtno opremo. Gojimo jih na lesu oziroma na drevesih. Po nekaterih podatkih šitakam najbolj godi les hrasta. Na skorjo drevesa naselimo micelij s pomočjo lesenih čepkov, preraščenih s podgobjem ali micelijem na žitnih zrnih. Če boste izbrali micelij na žitnem zrnu, izberite krajša in debelejša debla. Nekaj mesecev po nanašanju micelija se nato na odrezanem delu pojavi bela plast, ki sčasoma spremeni barvo v rjavo in otrdi. V tej fazi lahko začnemo s pospeševanjem obroda, in sicer tako, da jih za 24 ur namočim v hladno vodo. Snovanje pa nato pospešimo tudi z udarjanjem po preraščenih deblih. Gobe, ki jih bomo gojili na trših vrstah lesa (bukev, gaber, hrast, topol), lahko tako izraščajo tudi do deset let.

Dreamstime
Zmanjšujejo povečano raven skupnega holesterola in izboljšujejo razmerje ter učinkujejo varovalno pred aterosklerozo.

Zdravilo za vse

Kot smo že omenili, se šitake v kitajski medicini, postrežene kot zvarek ali pripravljene v jedeh, uporabljajo tudi za splošno zdravje. Dokazano pomagajo pri težavah z želodcem, ugodno pa vplivajo na odpravljanje glavobolov, proti visoki ravni holesterola, aterosklerozi, visokem krvnem tlaku, boleznim jeter. V pomoč bi naj bile celo pri sladkorni bolezni. Dokazano krepijo in spodbujajo delovanje imunskega sistema, zato so priporočljive tudi v času prehladnih obolenj in gripe. Poleg rudnin v šitakah najdemo nekatere vitamine, beljakovine in proste aminokisline ter druge snovi. Zdravilne učinkovine jim dajejo tudi polisaharidi, med katerimi izstopata lentinan in emitanin, ki sta znana po spodbujanju delovanja imunskega sistema. Sodobne raziskave, ki so jih izvedli na eni izmed kitajskih univerz, so pokazale, da pospešujejo delovanje jeter in jih ščitijo pred poškodbami. Izvleček micelija (podgobja šitak), naj bi uspešno zaviral tudi učinek raka na jetrih, klinično pa deluje tudi kot učinkovito zdravilo za hepatitis B.