Kako ukrepati

Preprečite tatovom krajo svojega kolesa

Mare Koren
3. 4. 2021, 14.11
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 07.14
Deli članek:

Ali ste vedeli, da v Sloveniji letno ukradejo več kot 2000 koles? Za številne je kolo pomembno prevozno sredstvo. Kaj lahko naredimo, da ne bi ob koncu delovnega dne ostali brez njega?

STA
Kolo zmeraj puščajte na javnem kraju, kjer je veliko koles, tako je možnost kraje manjša.

Danes zlasti v večjih mestih tudi pri nas beležimo vedno večjo rast urbanih kolesarjev, ki se na delo, po opravkih ali zgolj na sestanek pripeljejo s kolesi. A ob tem še zmeraj ne moremo trditi, da se zmanjšuje nakup avtomobilov oziroma se drastično spreminja trend zdravega načina življenja. Slabost kolesarjev sploh v večjih slovenskih mestih je razmeroma slaba organizacija postajališč za kolesa in organizacija kolesarnic. Zato kolesa puščajo, kjer je mogoče, kar pa delo olajša številnim tatovom. Kaj lahko storimo, da preprečimo oziroma otežimo, da prav naše kolo postane tarča kraje? Kaj storimo, ko pride do kraje?

Dobra ključavnica je nujna

Da bi preprečili krajo kolesa in roparju vsaj malo otežili delo, je treba razmisliti o ključavnici. Dlje časa ko bo potreboval za snetje oziroma odklepanje ključavnice, večja je možnost, da ga bo kdo opazil, da se bo kraji odpovedal oziroma se je sploh ne bo lotil. In katera kolesa kradejo najpogosteje? Kot navaja statistika, roparji nimajo logičnega vzorca. V veliki večini gre zgolj za priložnostne roparje, ki kolesa ukradejo le, da se pripeljejo od starta do cilja, nato pa kolo zavržejo, bodisi pustijo na javnem mestu in tako dajo priložnost naslednjemu, ki želi kolo. Kadar so v igri dražja kolesa, ki jih je ukradenih razmeroma precej manj, lahko govorimo o želji po hitrem in dobrem zaslužku. Tu govorimo o večjih skupinah tatov, ki točno vedo, katero kolo želijo ukrasti in zakaj. Ti se običajno lotijo vlomov v kolesarnice in kraje novih ter dražjih koles, ki jih nato prodajo v tujini.

Dreamstime
Ne zaklepajte zgolj sprednjega kolesa, raje zaklenite ogrodje.

Približno petina koles se vrne lastniku

Žal je odstotek koles, ki se vrnejo lastniku, zelo slab oziroma zgolj naključen. Zato se boste ob kraji morali sami organizirati in se podati na detektivsko sled. Ob nakupu kolesa si zato zapišite čim več podatkov; znamko, model, tip sestavnih delov, pedal, ogrodja, prestav, zavor, morebitne posebnosti, poškodbe, nalepke, dodatno opremo, kolo fotografirajte. Ti podatki bodo policiji pomagali pri preiskavi kaznivega dejanja. Pri nas obstaja tudi Centralni kolesarski register (ckr.si), ki vsakemu lastniku kolesa omogoča brezplačno prijavo v sistem in omogoča, v kolikor želite kupiti rabljeno kolo, da preverite, ali je bilo morda ukradeno. Krajo kolesa vsekakor prijavite pristojni policijski enoti.