POSLEDICE SEDENJA

Telovadba na stolu za prožno hrbtenico

T.D.
7. 3. 2021, 21.06
Deli članek:

Ste zaradi službe ure in ure priklenjeni na stol? Sedenje uničuje hrbtenico, povzroča slabo držo in pripomore k povečanju telesne teže.

dreamstime
Ko sedite, ves čas preverjajte svojo držo in se, če je potrebno, popravljajte.

Sedeče delo je morda videti preprosto, a za počutje in zdravje ima več negativnih posledic, kot če bi ves delovnik vihteli kramp ali se znojili ob dviganju težkih bremen. Zato je treba čim prej ukrepati in kar na stolu poskrbeti za rekreacijo. Naslednje vaje lahko naredite mimogrede, da vam niti ni treba vstati s stola.

Raztegnite hrbet

Sedite vzravnano. Z rokama sezite proti naslonjalu za glavo in usločite hrbet. Pogled naj bo usmerjen v tla. Zadržite položaj nekaj sekund, nato roke sprostite. V sedečem položaju dajte roke za glavo, sklenite jih na zatilju in se dobro pretegnite. Pogled usmerite v strop. Sledi druga vaja za hrbet: na stolu sedite vzravnano in močno napnite trebušne mišice. Levo roko položite na hrbet, desno pa na levo stegno ter pri tem desno ramo potisnite čim bolj levo. Položaj zadržite 15 sekund, nato enako storite še v drugo smer.

Razgibajte vrat in glavo

Nagnite glavo na levo stran in z levo roko za trenutek zadržite njen položaj tako, da v vratu čutite rahlo napetost. Enako ponovite še na drugo stran. Z glavo lahko tudi krožite, denimo desetkrat v desno in desetkrat v levo stran. Z levo roko se primite naslonjala stola, z desno pa sezite proti tlom. Pogled usmerite v strop. Zadržite nekaj sekund, nato enako ponovite še na drugo stran.

Za čvrste trebušne mišice

Sedite na rob stola, hrbtenica je vzravnana. Roke uprite v boke, dvignite noge od tal in vozite navidezno kolo približno 15 sekund. Nog ne spuščate na tla. Z zgornjim delom telesa se pri tem rahlo nagnite nazaj. Pazite, da bo hrbtenica ves čas vzravnana.

Vadite, tudi ko ne vadite

Ko sedite, ves čas preverjajte svojo držo in se, če je potrebno, popravljajte. Dvignite prsni koš, potegnite trebuh noter, ramena potisnite nazaj in navzdol. Občasno vendarle vstanite in se sprehodite, naredite katero od razteznih vaj ali s kratkim treningom sprostite mišice in poživite telo.