Zanimivosti

Namesto bleščečega sijaja zgolj megla?

Z.F.
7. 3. 2021, 14.48
Deli članek:

Pomivalni stroj je resda rešil marsikatero zagato številnih gospodinjstev in tako prihranil nekaj časa, ki ga lahko izrabimo za druženje z družino. A včasih nam tudi pošteno zagode in posode ne opere tako, kot bi si želeli. So tudi vaši kozarci postali motni in na steklu ni več sijaja?

dreamstime
Preprečite, da bi kozarci med pranjem trkali med seboj, s čimer boste preprečili fizične poškodbe. Pazite tudi, da je celotna površina kozarca obrnjena tako, da v njej ne more zastajati voda.

Verjetno gre za nadlogo, ki se je vsakomur od nas že kdaj pa kdaj pripetila. Gre namreč za pogost pojav, ko se po pranju na steklu in skodelicah pojavijo beli madeži in pike. Na srečo, kot pravijo strokovnjaki, čeprav so madeži videti precej grdo, ti nisi škodljivi in se jih je praviloma zelo enostavno znebiti. Pa vendar, zakaj nastanejo?

Težava je lahko trda voda ali star detergent

Kot navajajo strokovnjaki, lahko na sijaj steklene posode oziroma kozarcev vpliva več dejavnikov. Glavna težava je običajno trda voda, ki za seboj pušča lise. Zato je v teh primerih treba dosledno v pomivalni stroj dodajati sol in sredstvo za sijaj, ki bosta vodo zmehčala in preprečila pojav lis. Če je vzrok obraba stekla, tega problema žal ni mogoče rešiti, saj je steklo poškodovano. Do obrabe pride med pranjem, ko se med kozarci ustvarja trenje in poškodbe, vsemu temu pa pripomore še vroča voda in detergent. Zato če je le mogoče, pazite, da se stekleni kozarci ne dotikajo med seboj. Madeže pa, kot smo že omenili, lahko za seboj pušča tudi star detergent za pomivanje posode oziroma tablete. Sploh če opazite, da del tablete ostaja neraztopljen, je težava skoraj zagotovo v čistilu.

Kako očistiti madeže

Če gre zgolj za belo meglico, ki se je nabrala na steklu, jo boste hitro odpravili že s kuhinjsko krpo, in sicer tako, da kozarce na klasičen način spolirate. V kolikor so madeži trdovratnejši, jih za začetek poskusite postrgati, nato pa obrišite »zamegljenje« madeže, ki so ostali. Seveda obstaja nekaj dodatnih trikov, ki bodo prispevali k sijaju. V veliko pomoč bi moral biti že navaden detergent, s katerim še enkrat pomijte kozarce in jih normalno osušite ali obrišite. V kolikor pa to ne zaleže, kozarce pomočite v raztopino vode in kisa, in sicer v razmerju 3 : 1 ter pustite vsaj 15 minut. Nato splaknite in obrišite.

ALKOHOLNI KIS

S kisom boste hitro odpravili težave, ki jih na kozarcih pušča star detergent, prav tako boste odpravili ostanke vodnega kamna.

LIMONIN SOK

Limonin sok deluje po principu alkoholnega kisa in preprečuje nalaganje apnenca. Nič ne bo narobe, če boste eno ali dve rezini limone dodali v predalček za jedilni pribor. Tako se bo iz pomivalnega stroja zmeraj vil tudi prijeten vonj.

POMIVAJTE ROČNO

Številni menijo, da je kristal in občutljive kozarce bolje pomivati ročno, s čimer boste preprečili, da bi se na njih naredile grde meglene lise ali se pojavile fizične obrabe.