DIŠEČE IN MEHKO

Z mehčalcem nad statično elektriko in plastična okna

Z.F.
7. 3. 2021, 08.08
Posodobljeno: 20. 4. 2023, 15.14
Deli članek:

Le kaj je lepšega kot pa sveže oprano perilo, ki prijetno diši po svežem zraku in v vonju izbranega mehčalca. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj uporabnih trikov, kako lahko mehčalec vsestransko uporabite.

Dreamstime
S pomočjo mehčalca za perilo boste odstranili tudi zažgane ostanke hrane.

OČISTITE PVC-OKNA IN VRATA

Gre za novodobno pridobitev predvsem modernejših stanovanj, lesena okna so zamenjala plastična. Da bi jih primerno očistili, zmešajte mehčalec in vodo v razmerju 1:1. Tako boste odstranili madeže in materialu povrnili sijaj. 

Res je, da številni svarijo pred škodljivostjo mehčalcev, a roko na srce, pogosto jih uporabljamo in nekateri si težko predstavljajo pranje brez njih. Seveda pa je pri uporabi treba upoštevati natanko predpisana navodila, ki so navedena na embalaži. Čeprav je prvotni namen tega sredstva mehčanje in obenem odišavljanje tekstila, vam v nadaljevanju razkrivamo nekaj preprostih trikov, kako ga lahko uporabite še drugače in vam bo prišlo zelo prav.

Odpravite statično elektriko

Se tudi v vašem domu povsod hitro nabere prah oziroma je znova viden že kmalu po čiščenju stanovanja? Se pojavlja tudi statična elektrika? Preizkusite naslednje. V razpršilki pripravite mešanico mehčalca in vode v razmerju 1:3, dobro premešajte, popršite po policah in omarah ter jih obrišite. Mehčalec bo preprečil pojav statične elektrike, ki privlači prah, ter pohištvo in ves prostor prijetno odišavil. Mešanico lahko uporabite tudi za čiščenje televizorja.

Osvežite prostor, preproge in kavč

PARKET IN LAMINAT

Povrnite sijaj talnim oblogam, in sicer tako, da v vodo vmešate nekaj mehčalca za perilo, v mešanico namočite krpo za pomivanje tal in z njo kot običajno očistite tla.

Če ne marate osvežilcev zraka, ki se vključijo v električno omrežje, lahko osvežilec zraka naredite sami, in sicer tako, da v razpršilki zmešate nekaj izbranega mehčalca in vode ter mešanico popršite po preprogi, sedežni garnituri, zavesah in oblazinjenem pohištvu. Mešanici lahko dodate tudi nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Tkanine se bodo hitro navzele prijetnega vonja in z njim odišavile prostor. Na podoben način lahko odišavite tudi notranjost avtomobila.

Zmehčajte čopiče za barvanje

Pomlad je čas za kar nekaj hišnih opravil, med katera nedvomno spada pleskanje stanovanja. Vemo, da pleskarski čopiči, če jih ne operemo takoj po uporabi, postanejo trdi in pogosto tudi neprimerni za nadaljnjo uporabo. A to težavo lahko odpravite tako, da v vodo, v kateri namakate čopiče, zlijete nekaj mehčalca. Barva se bo tako hitreje odlepila od ščetin in po čiščenju bodo spet gladke in mehke.