STRANIŠČE NI KANTA ZA SMETI

Ko se zamaši stranišče, se zgodi nočna mora

Z.F.
28. 11. 2020, 18.16
Deli članek:

Če še niti dobrih sto let nazaj v svojih domovih niso poznali stranišča, si danes doma brez tega še kako pomembnega prostora niti predstavljamo več ne. Pa vendar vse prepogosto roma tja tudi tisto, kar vanj ne spada … Zamašeno stranišče pa je lahko prava nočna mora.

Profimedia
Občasno v odtoke vsujte dve žlici sode bikarbone in jo prelijte z decilitrom kisa. Tako boste poskrbeli, da se bo očistil zgornji del sifona, in preprečili neprijetne vonjave.

Če so še nedolgo nazaj uporabljali stranišča na štrbunk ali poljske veceje, je danes stranišče ključni del sodobnega vodovodnega sistema in stanovanja obenem. Stranišče je pogosto tudi kanta za smeti, v kateri se lahko znajde vse, česar ne znamo razvrstiti v koše z barvnimi pokrovi. A še zdaleč ni tako … Zlasti ne takrat, ko se zamaši. Kaj ne spada tja?

Lasje

Verjetno se boste ob tem zdrznili in si rekli, kako za boga lahko lasje škodujejo stranišču. Še kako; pravzaprav so lasje najpogostejši povzročitelj zamašitev stranišč in odtokov. Samo spomnite se, kako hitro lasje v odtoku naredijo vlaknato mrežo in jih morate skoraj vsak drugi dan pobirati iz mrežice, sicer zamašijo odtok. Enako se zgodi s straniščem, če vanj dnevno mečete ostanke las. Ti se lahko sprimejo in v kombinaciji z ostalimi odplakami tvorijo trdo kepo, ki naredi precejšen vodovodni zamašek.

Papirnate brisače

Če so nekoč za brisanje zadnjice, ko še niso poznali higienskega papirja, uporabljali stare krpe, časopisni papir in listje, danes v trenutkih, ko zmanjka toaletnega papirja, pogosto posežemo po robčkih ali papirnatih brisačah. A žal papirnate brisače, plenice, gobice za čiščenje obraza, mokri robčki in higienski ženski vložki ne spadajo v stranišče. Toaletni papir je zasnovan tako, da v vodi razpade, medtem ko se drugi, prej navedeni izdelki v vodi ne razkrojijo, temveč se razširijo, saj vase vsrkajo vodo. Zato predstavljajo nevarnost, da se odtok zamaši. Ko se začne ustvarjati kepa, se začnejo na kupu zbirati tudi drugi odpadki, ki bodo, če ne v vašem vodovodnem sistemu, povzročili velike težave v javnem kanalizacijskem. Zato naredite uslugo sebi in drugim ter poskrbite, da te vrste odpadkov romajo v koš za smeti.