Nizke temperature

Na zimo morate biti pripravljeni vi in avtomobil

K.K.M.
28. 11. 2020, 14.12
Deli članek:

Ko se temperature spustijo pod ničlo, se na jeklenih konjičkih kar naenkrat pojavijo težave, ki jih v toplejših mesecih nismo opazili. Na kaj moramo biti pozorni?

Shutterstock
Vetrobransko steklo lahko odmrznite z mešanico medicinskega alkohola, decilitra vode in čajne žličke detergenta za pomivanje posode v razpršilu.

Trenutne temperature nam sicer še ne povzročajo skrbi glede pomrzovanja vetrobranskih stekel in ključavnic ter nedelujočega akumulatorja, a verjamemo, da tudi ti dnevi že čakajo nekje za vogalom. Že veste, kako boste poskrbeli, da ne boste zamudili v službo, če motorja ne bo mogoče zagnati zaradi praznega akumulatorja? 

Prazen akumulator

Čeprav pod vašim pokrovom verjetno že pošteno greje, umirite svojo jezo in poiščite prijaznega soseda ali mimoidočega, ki vam bo priskočil na pomoč s svojim vozilom ter daroval energijo in vžigalne kable, v kolikor jih sami nimate. Nato postavite vozili drugo k drugemu, da kabli dosežejo oba akumulatorja. Ugasnite motor darovalca. Namestite kable najprej na avto prejemnik, nato na avto darovalec. Najprej plus (rdeči kabel), nato minus (črni kabel). Črni kabel najprej namestite na akumulator delujočega vozila, pri nedelujočem pa priporočamo namestitev kreme na neizolirani prevodnik na motorju ali karoseriji avtomobila. Nato prižgite delujoče vozilo in pustite delovati od pet do deset minut. Potem poskusite prižgati še nedelujoče vozilo. To naj, preden se odpeljete, nekaj minut teče, da se akumulator nekoliko napolni, v kolikor ni okvarjen. Vžigalne kable nato odstranite v obratnem vrstnem redu, kot ste jih namestili. Najprej črni kabel s prejemnika, nato še rdečega. 

Zmrznjena ključavnica

Ne morete sesti v avto, ker je zmrznila ključavnica? Preizkusite z naslednjimi triki. Najprej poskusite odpreti druga vrata. Če je avto parkiran blizu stene, bo toplota preprečila zmrzovanje ključavnic na drugi strani. Če je tudi druga stran pomrznila, si pomagajte z vžigalnikom in segrejte ključ oziroma ključavnico. Ključ naj ne bo prevroč, prav tako pazite pri segrevanju ključavnice, da ne poškodujete laka. Odlična rešitev je WD4. Ta bo hitro rešil zagato, hkrati pa ključavnico ustrezno podmazal. 

Zaledenelo vetrobransko steklo

Če le imate možnost, vozilo parkirajte tako, da bo sprednji del obrnjen proti vzhodu. Tako boste poskrbeli, da bodo prvi jutranji žarki sonca počasi raztopili led na vetrobranskem steklu pa tudi povsod drugje, kjer se bo naredil. 

Zaledenela vrata

Da se vrata ne bodo prijela okovja, uporabite naslednji trik. Gumo, ki tesni vrata avtomobila, premažite z mastno snovjo. Koristi uporaba glicerina, vazelina, rastlinskega olja, WD-40 … Naredite to takoj, ko zapuščate avtomobil, in tako preprečite, da bi se zjutraj vrata »zalepila« na kovino.