Zanimivosti

Sedem uporabnih trikov, kjer na pomoč priskoči sladkor

Z.F.
28. 11. 2020, 10.11
Deli članek:

Da sladkor ni najbolj zdravo živilo, že vemo, a je zato kot glavna sestavina uporaben pri nekaterih trikih, s katerimi denimo hitro pozdravite rane, ublažite okus jedem ali pa očistite kavni mlinček.

Dreamstime
Iz sladkorja si lahko pripravite luščilo za telo. Dodajte nekaj medu in olja.

Nič novega ne bi povedali, če bi pisali o tem, kako nezdrav je sladkor in koliko zdravstvenih težav lahko povzroči, odzobne gnilobe pa do sladkorne bolezni, prebavnih motenj, debelosti ... Saj veste, potrebna je zmernost, tako kot pri vseh stvareh. Sicer pa lahko sladkor uporabljate tudi za druge namene, tako v kuhinji kot na vrtu.

Ublažite okus pekočih jedi

Če se vam je pri kuhi v jed vsulo preveč kajenskega popra ali čilija, vam dodajanje vode ne bo ravno v pomoč, če bi radi omilili pekočino. Veliko bolje bo, če uporabite nekaj kisle smetane ali mleka. Če teh sestavin nimate ali jih ne presnavljate dobro, pa lahko uporabite sladkor. Dovolj bo že majhna žlička sladkorja, ki bo precej hitro nevtraliziral pekoči okus.

Pozdravite grde rane

Sladkor se je izkazal za odličen, učinkovit pripomoček pri zdravljenju ran in zunanjih okužb. Če se vam rana že dlje časa noče zaceliti ali se zmeraj znova vname, nanjo nanesite nekaj sladkorja. Uničil bo bakterije, ki preprečujejo celjenje, in hkrati zmanjšal bolečino.

Pomladite obraz

Sladkor je tudi osnovna sestavina doma pripravljenih pilingov, ki pomagajo s kože odstraniti odmrle celice. Zmešajte žlico sladkorja z mandljevim ali olivnim oljem, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja in dobro premešajte. Mešanici lahko dodate tudi nekaj medu, ki bo kožo izdatno nahranil. Nanesite na kožo in nežno vmasirajte. Pustite delovati vsaj pet minut, nato sperite. Koža bo postala mehka in gladka.

Nad madeže trave

Pri majhnih otrocih so madeži na oblačilih pravzaprav stalnica in pogosto se na hlačah, majici ali jopici znajdejo tudi madeži trave. Da bi madež povsem odstranili, pred pranjem pripravite pasto iz sladkorja in vode, jo nanesite na madež ter pustite delovati dobro uro. Nato oblačilo operite kot po navadi.