BAKTERIJE IN GLIVICE

Kdaj ste očistili hišne copate?

Z.F.
28. 11. 2020, 13.04
Posodobljeno: 28. 11. 2020, 14.46
Deli članek:

Hladni dnevi so poskrbeli, da smo poletne natikače za hojo po stanovanju zamenjali s toplimi hišnimi copati. Če niso ravno novi, občasno potrebujejo nekaj čiščenja. Znate poskrbeti zanje?

Dreamstime
Hišne copate od časa do časa očistite umazanije ter preprečite razvoj bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj in glivice.

Če v angleških in ameriških filmih vidimo, kako se vsi brezskrbno obuti sprehajajo po stanovanju, si pri nas tega ne znamo predstavljati. Imamo hišne copate ali pa nič, vsekakor po stanovanju ne hodimo obuti. Seveda imamo na voljo nešteto vrst, od tistih iz klobučevine, platnenih, usnjenih, tiste z gumijasto podlago ali brez nje in še bi lahko naštevali. A vsem je skupno nekaj. Glede na to, da sploh zdaj v času korone v njih preživimo veliko časa, jih moramo tu in tam očistiti oziroma iz njih izvabiti neprijeten vonj.

Platneni copati

Med najpogostejšimi so zagotovo platneni copati oziroma copati iz tekstila ali klobučevine za po hiši, ki sploh v hladnejšem delu leta omogočajo tudi prijetno toploto. Najdemo take z gumijasto podlago ali take s klobučevino, praviloma pa so tako eni kot drugi primerni za pranje v pralnem stroju ali za ročno pranje. Če se boste odločili za pranje v pralnem stroju, naj temperatura ne bo višja od 40 stopinj Celzija, prav tako izberite program z manj obrati. Če jih boste prali ročno, v toplo vodo zmešajte nekaj detergenta ali milnice, nato pa jih dobro zdrgnite s krtačo. Copate nato posušite pod radiatorjem, za hitrejše sušenje pa v pokriti del zmečkajte nekaj časopisnega papirja.

Usnjeni copati

Copati, narejeni iz usnja ali semiša, niso primerni za pranje v pralnem stroju, pa tudi milnico bodo slabo prenesli. Da bi odstranili čim več umazanije in preprečili razvoj glivic, te copate od časa do časa najprej dobro obrišite z vlažno krpo oziroma copate iz semiša očistite z gumijasto krtačo. Nato pa notranjost nežno obrišite z mešanico kisa in vode, v razmerju eni proti dve. Brez skrbi, kis bi kmalu izhlapel, zato ni bojazni za neprijeten vonj.

***POUDAREK: Hišne copate od časa do časa očistite umazanije ter preprečite razvoj bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj in glivice. hišni copati (glavna): Kdaj ste copate nazadnje temeljito očistili? platneni hišni copati: Med najpogostejšimi so zagotovo copati iz tekstila, ki jih lahko operete tudi v pralnem stroju. usnjeni hišni copati: Usnjene copate od časa do časa obrišite z mokro krpo, notranjost pa obrišite z mešanico vode in kisa.***